Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bonte, Gerardus Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit het Noord-Brabantsch Dagblad van 25 mei 1940
Klik voor een vergroting

G.H. Bonte werd geboren te 's-Heerenberg op 14 september 1911 als zoon van Jan Bonte uit Deventer en Theodora Gerdina Tekathen uit Griethausen. Op 7 juni 1912 verhuisde het gezin naar Zevenaar. In 1940 woonde althans G.H. Bonte in Nijmegen.

In mei 1940 diende hij bij het 9e Regiment Artillerie (9 RA). Na de strijd werd hij als krijgsgevangene afgevoerd naar Duitsland. Op 21 mei keerde hij uit krijgsgevangenschap terug in Nederland, maar kwam om het leven bij een verkeersongeluk in Gassel vlak bij Nijmegen. Om vijf uur in de middag sloeg de vrachtwagen waarin hij met negen andere terugkerende militairen zat, over de kop. Bij dit ongeluk vond ook de zeemilicien Christiaan Terpstra uit Sneek de dood. Naderhand zijn nog twee militairen aan hun verwondingen bezweken. Alle vier zijn zij erkend als oorlogsslachtoffer.

Op 27 mei werd Bonte begraven op de r.-k. begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen. In oktober 1969 werd hij herbegraven in graf 26 op de Erehof van de begraafplaats Vredehof aan de Weg door Jonkerbos.

Zijn overlijden werd op 22 mei aangegeven in de gemeente Gassel door de plaatselijke veldwachter G. Megens. Een uittreksel uit deze akte werd op 18 juni ingeschreven in de gemeente Nijmegen.

Andere artilleristen

Bronnen