Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bosch, Wilhelmus Theodorus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmus Theodorus Johannes Bosch werd op 10 februari 1924 geboren in de Daltuin aan de Stokkumseweg in 's-Heerenberg als derde van de acht kinderen van Johannes Theodorus Wilhelmus Bosch en Grada Lamberdina Hakfoort. Zijn jongste broer Fons is naar Amerika geëmigreerd, een andere broer was Bennie Bosch.

Wim ging in 1939 naar het kleinseminarie in Apeldoorn, dat in 1943 door de Duitse bezetters werd opgeëist. De seminaristen moesten toen hun studie voortzetten in een gebouw in Dort bij 't Joppe in de Achterhoek.

Op 27 maart 1945, in de periode dat Bergh in frontlinie lag, heeft Wim gezien hoe gewonde Berghse burgers op karren naar Terborg werden gebracht. Daar werden zij met ziekenwagens opgehaald en naar evacuatieziekenhuis in Harreveld vervoerd. Hij was die dag op de fiets naar Harreveld onderweg om zijn broer Bennie te bezoeken, die eerder gewond was geraakt.

Na de bevrijding zette Wim zijn studie voort aan het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen. Hij studeerde daar eerst twee jaar filosofie en daarna vier jaar theologie. In 1951 werd hij samen met 22 anderen priester gewijd. Aansluitend werd hij kapelaan in Etten. In 1955 werd hij overgeplaatst naar de parochie van het Heilig Sacrament in Arnhem-Zuid, waarna hij in 1958 acht maanden assistent was in Baarn. In september van dat jaar werd hij kapelaan in de parochie van O.L. Vrouw in Zwolle. Van mei 1976 tot 22 januari 1977 was hij deservitor (waarnemend pastoor) in die parochie, waarna hij benoemd werd tot pastoor in Borne. Daar bleef tot zijn emeritaat op 22 juni 2007. Sindsdien woont hij in Hoonhorst in de Sallandse gemeente Dalfsen. Hij is nog actief als priester-assistent in het samenwerkingsverband Noord-Oost-Salland.

Op 3 maart 2010 stond het volgende artikel (met foto) in de Salland-editie van De Stentor.


Stemmen bij 'meneer pastoor'

Het bordje staat al klaar. Stemmen, die kant op, wijst de pijl. Daar pal achter de bontgekleurde ramen van de lagere school staat het parochiehuis van Hoonhorst.

Gebruikt voor vele doeleinden, maar vandaag doet het dienst als stemlokaal.

Bejaardenhuizen, scholen en kerken worden doorgaans omgetoverd tot stemlokaal. In Hoonhorst krijgt het parochiehuis die eer. Het zal druk worden voor de deur van meneer pastoor. "Ik ben nu assistent-priester", corrigeert Bosch. De emeritus-pastoor is 86 jaar, maar nog zeer bij de tijd. Samen met zijn huishoudster Annie Zuidberg is hij in 2007 in Hoonhorst neergestreken. Stemmen heeft hij daar nog niet gedaan. Vandaag gaat hij wel. "Het is voor elke burger een plicht zijn stem te laten horen in een democratie", vindt de assistent-priester, die nog altijd helpt bij vieringen in de kerk. Zo heel veel met politiek heeft hij verder niet, geeft hij aan. "Ik ken de uitgangspunten van het CDA. Ik stem ook niet op personen, maar op uitgangspunten, maar verder ben ik niet politiek geëngageerd."

De katholieke enclave in Hoonhorst hoort bij de parochie Emmanuel. Veertien kerken in Noord- Oost-Salland zijn erbij aangesloten; onder meer die van Lemelerveld, Vilsteren, Dalfsen en Hardenberg. Pastoor Swijnenberg uit Ommen is er nog tot 15 april. "Hij vertrekt naar Utrecht, waar hij met emeritaat gaat", vertelt Bosch, die zijn roots in 's-Heerenberg heeft liggen, stadje in de Achterhoek, gelegen in het heuvelachtige Montferland. "Mijn broer woont er nog en ik heb er nog meer familie. Ik was twaalf toen ik er weg ging."

Na zijn opleiding kwam Bosch in Zwolle terecht, waar hij zeventien jaar kapelaan was en het laatste jaar pastoor. Daarna vertrok hij naar het Twentse Borne, waar hij dertig jaar pastoor is geweest. "In die dertig jaar is het aantal parochianen gegroeid van drieduizend naar zevenduizend." En nu dus neergestreken in Hoonhorst, bij de knusse Heilige Cyriacusparochie van 450 gezinnen. Hopelijk komen de meesten morgen naar het plein bij de kerk, het centrum van het dorp. Om hun weg te vinden naar de stembus. Van al die drukte heeft de oud-pastoor geen last. Zeker niet. "We zijn hier wel wat gewend. Er komen regelmatig bussen uit Hardenberg om de kerk te bekijken. Binnen hangen mooie werken waar het oogstfeest wordt uitgebeeld." De grote prenten boven het altaar zijn 'ingekleurd' met de oogst van het land. Het is gemaakt van gedroogde erwtjes, haver, koren en maïs dat is opgeplakt. "En we hebben hier tegenover zaal Kappers zitten, daar komen ook heel veel mensen op af." Assistent-priester Bosch vindt het allemaal prima. Hij geniet van zijn rust in Hoonhorst, maar zeker ook van drukte voor de deur. Het bordje staat al klaar. Stemmen, die kant op, wijst de pijl. Daar pal achter de bontgekleurde ramen van de lagere school staat het parochiehuis van Hoonhorst. Gebruikt voor vele doeleinden, maar vandaag doet het dienst als stemlokaal.

Bejaardenhuizen, scholen en kerken worden doorgaans omgetoverd tot stemlokaal. In Hoonhorst krijgt het parochiehuis die eer. Het zal druk worden voor de deur van meneer pastoor. " Ik ben nu assistent-priester", corrigeert Bosch. De emeritus-pastoor is 86 jaar, maar nog zeer bij de tijd. Samen met zijn huishoudster Annie Zuidberg is hij in 2007 in Hoonhorst neergestreken. Stemmen heeft hij daar nog niet gedaan. Vandaag gaat hij wel. "Het is voor elke burger een plicht zijn stem te laten horen in een democratie", vindt de assistent-priester, die nog altijd helpt bij vieringen in de kerk. Zo heel veel met politiek heeft hij verder niet, geeft hij aan. "Ik ken de uitgangspunten van het CDA. Ik stem ook niet op personen, maar op uitgangspunten, maar verder ben ik niet politiek geëngageerd."


Bronnen