Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bree, Hendrikus Wilhelmus van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrikus Wilhelmus van Bree werd op 27 juli 1914 geboren in Vinkwijk als zoon van Hendrikus van Bree en Wilhelmina Wissing.

Van Bree was schilder van beroep, net als zijn vader. Hij trouwde op 20 april 1940 met Clara Maria Koster, geboren op 5 november 1916 in Grietherort (Duitsland) als dochter van Willem Martinus Koster en Maria Schöll.

In de Tweede Wereldoorlog werkte Van Bree vrijwillig als schilder in Emmerik. Tijdens een verlof in Vinkwijk kreeg hij blindedarmontsteking. Hij moest geopereerd worden, maar in het ziekenhuis in Doetinchem bleek die dag geen plaats te zijn. Hij werd daarom in Emmerik geopereerd. Op 3 mei 1942 op halfvijf in de ochtend overleed hij daar aan complicaties van deze operatie. Hij was 27 jaar oud. Aldus blijkt uit een rapport dat adjudant Te Dorsthorst, commandant van de Groep Bergh van de Rijkspolitie, op 8 december 1958 opstelde voor de Oorlogsgravenstichting.

Van Bree werd op 6 mei 1942 begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.

Zijn overlijden werd op 30 december 1946 ingeschreven in de gemeente Bergh op grond van een Sterbeurkunde van de stad Emmerik van 16 mei 1946.

Hoewel zijn overlijden geen direct gevolg van oorlogshandelingen was, staat zijn naam wel in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Zijn naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten en ook niet op de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Zijn vrouw hertrouwde na de oorlog met Theodorus Bernardus Bolder, geboren op 15 mei 1914 als zoon van Antonius Bolder en Maria Janssen. Zij overleed op 27 oktober 2011, 94 jaar oud, en werd net als haar eerste man begraven op r.-k. begraafplaats in Zeddam in het graf van haar tweede man, die op 7 oktober 1975 al was overleden.

De Sterbeurkunde uit Emmerik
Het graf in Zeddam

Bronnen