Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bunck, Hendrik

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Buncks doop op 14 augustus 1793 in het r.-k. doopregister van Zeddam
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hendrik Bunck is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Op 14 augustus 1793 werd hij rooms-katholiek gedoopt te Zeddam als zoon van Theodorus Bunck en Gertrudis Bisseling.

Een fuselier (geweerschutter) van een regiment infanterie van linie.

Bunck was dagloner toen hij op 10 oktober 1813 als Henry Bunk onder stamboeknummer 10176 werd ingelijfd bij het 27e Regiment Infanterie van Linie. Behorende tot de lichting van 1813 was hij een van de laatste dienstplichtigen die in het Franse leger moesten opkomen, want op 21 november 1813 kreeg Nederland zijn onafhankelijkheid terug.

Bunck woonde in Wehl, dat destijds bij de gemeente Zeddam hoorde. Bij zijn inschrijving heeft Bunck de naam van zijn woonplaats op z'n Wehls uitgesproken, want in het stamboek van het 27e Regiment Infanterie van Linie staat Veyl. Dit komt in fonetisch Frans overeen met Wèèl.

Zijn signalement was:

  • Lengte: 1 meter en 68 centimeter
  • Gezicht: vol
  • Voorhoofd: groot
  • Ogen: bruin
  • Neus: groot
  • Mond: groot
  • Kin: rond
  • Haar: donkerblond
  • Wenkbrauwen: donkerblond
  • Bijzondere kenmerken: geen

In november 1813, ruim een maand nadat hij was opgekomen, werd een groot aantal militairen van het 27e regiment overgeplaatst naar andere regimenten. Zo kwam Bunck op 13 november 1813 terecht bij het 62e Regiment Infanterie van Linie. In het stamboek van dit regiment is hij echter niet teruggevonden.

Bunck staat als nummer 12 op de lijst van twaalf vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland. Buncks laatste bericht kwam volgens de voorgedrukte versie van de lijst uit Worms, een stad op de westoever van de Rijn in het huidige Bundesland Rijnland-Palts. Inderdaad is het 62e Regiment Infanterie van Linie eind 1813 in Duitsland ingezet. Daar Napoleon had zich na de Slag bij Leipzig van 16 tot 19 oktober over de Rijn moeten terugtrekken. Het bericht uit Worms zou in september gedagtekend zijn, maar aannemelijker is dat het (veel) eerder geschreven is en in september 1814 in Wehl ontvangen – in september 1813 was Bunck immers nog niet in dienst. Volgens de oudere, handgeschreven versie van de lijst was er Zederd zijn vertrek na Duitsland niets meer van hem gehoord.

Nadere bijzonderheden over Buncks diensttijd in het Franse leger zijn niet voorhanden, maar hij komt na 1813 niet meer voor in de Nederlandse archieven. Aangenomen wordt dat hij zijn diensttijd niet heeft overleefd.

Bij het 27e Regiment Infanterie van Linie diende ook Herman te West

Bij het 62e Regiment Infanterie van Linie hebben voor zover bekend geen andere Berghse mannen gediend.

Bronnen