Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bus, Arnoldus Bernardus Josephus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Arnold Bus werd geboren te Lengel op 3 maart 1912 als zoon van Frederikus Josephus Arnoldus Maria Bus en Berendina Hermina Dijkman (beide geboren in Didam).

De Tweede Wereldoorlog

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de bataljons van 11 RI in kleine letters als legerkorps- en divisiereserve staan aangegeven.

Arnold was van lichting 1932, maar werd bij de mobilisatie van 1939 weer onder de wapenen geroepen. Hij lag toen samen met Hent Melissen, Hent Thuis van de Impel en Toon Tomberg als infanterist in Leersum, waarschijnlijk bij het 11e Regiment Infanterie (11 RI).

11 RI was in ieder geval bij de Duitse inval op 10 mei 1940 Arnolds regiment. Dit regiment werd toen direct achter de Grebbeberg bij Elst in reserve gehouden.

Uiteindelijk werd Arnold door de Duitsers krijgsgevangen genomen. In juni 1940 werden de Nederlandse krijgsgevangenen vrijgelaten.

Andere militairen van 11 RI:

Zijn verdere leven

Arnold trouwde op 28 deceber 1950 met Johanna Maria (Anna) Banning van De Tuger in Vethuizen. Ze gingen op zijn oudershuis wonen: De Korenhorst in Lengel.

Hij overleed op 22 april 1989, 68 jaar oud, en werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Zijn vrouw overleed vier maanden later, op 24 augustus, en werd naast hem begraven.

Bron o.a.

Oudstrijders 1940