Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Damen, Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Damens doop op 26 april 1789 in het r.-k. doopregister van Zeddam
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wilhelmus Damen is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Vinkwijk als zoon van Joannes Damen en Wilhelmina Ketelaar. Op 26 april 1789 werd hij rooms-katholiek gedoopt in Zeddam.

Damen was arbeider van beroep. Hij behoorde tot de lichting van 1809 en werd op 30 oktober 1811 onder stamboeknummer 3217 ingelijfd bij het 123e Regiment Infanterie van Linie. Twee maanden later werd hij onder stamboeknummer 2662 overgeplaatst naar het 9e Regiment Artillerie te Voet. Tegelijk met hem werden nog meer militairen overgeplaatst van het 123e Regiment Infanterie van Linie naar het 9e Regiment Artillerie te Voet, onder wie ook Jan Stephan Tempel.

Zijn signalement was:

  • Lengte: 1 meter en 73,1 centimeter
  • Gezicht: ovaal
  • Voorhoofd: rond
  • Ogen: blauw
  • Neus: gewoon
  • Mond: gemiddeld
  • Kin: groot
  • Haar: bruin
  • Wenkbrauwen: bruin
  • Bijzondere kenmerken: geen

Damen heeft aan de Veldtocht naar Rusland deelgenomen. Volgens het artikel in Old Ni-js dat hieronder als bron wordt genoemd, is hij onderweg aan de Donau geweest, maar dit berust op een misverstand. De garnizoensplaats van het 9e Regiment Artillerie te Voet was Douai (in het Nederlands Dowaai) in Noord-Frankrijk, een naam die – handgeschreven – op Donau lijkt. Op 5 februari 1812 heeft Damen vanuit Douai nog een brief naar Vinkwijk gestuurd. Dit was vóór de Veldtocht naar Rusland, die begon op 24 juni 1812 toen de Grande Armée in het huidige Litouwen de Memel overstak. Wanneer het 9e Regiment Artillerie te Voet zijn garnizoen in Dowaai heeft verlaten is niet bekend, maar op weg naar Rusland is het ver ten noorden van de Donau gebleven.

Het ziet er wel naar uit dat Damen de Veldtocht naar Rusland heeft overleefd. In het stamboek van zijn oorspronkelijke onderdeel, het 123e Regiment Infanterie van Linie, staat achter zijn naam een, weliswaar onleesbare, aantekening met de datum 10 augustus 1825.

In zijn geboorteplaats werd Damen eind 1814 nog als vermist opgegeven. Hij staat als nummer 4 op de lijst van twaalf vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland.

Op de lijst staat: Zederd zijn vertrek na Duitsland niets meer van hem gehoord. Op grond van bovengenoemde aantekening in het stamboek van zijn oorspronkelijke regiment kan echter aangenomen worden dat hij dat hij de Veldtocht naar Rusland heeft overleefd, maar over zijn eventuele verdere levensloop zijn geen gegevens voorhanden.

Bij het 123e Regiment Infanterie van Linie dienden ook:

Boers, Damen, Van Raaij, Tervoert en Teeling
hadden de opeenvolgende stamboeknummers
3216, 3217, 3218, 3219, 3220.

Bij het 9e Regiment Artillerie te Voet dienden ook:

Bronnen