Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Wilhelmus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilhelmus, A. Derksen.jpg

Wim Derksen werd geboren op 28 mei 1918 in het Nachtegaalslaantje in 's-Heerenberg (waar nu Martin Jansen jr. woont) als zoon van Johannes Wilhelmus Derksen (geboren op 13 juli 1883 in 's-Heerenberg) en Aleida Wolters (geboren op 11 april 1881 in Westervoort). Een voorvader was een neef van de bekende zoeaaf Hent Derksen, bijgenaamd de Vos.

Nederlands-Indië

Wim was soldaat bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het is (nog) niet bekend wanneer hij precies naar Indië vertrokken is, maar op 27 september 1939 werd hij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh. Zijn feitelijke vertrek kan enkele weken eerder hebben plaatsgehad. Na aankomst in Batavia werd hij als soldaat (fuselier) ingedeeld bij het XVe Bataljon Infanterie in Bandoeng op West-Java. Bij dit bataljon diende ook adjudant Benen.

Nadat het Japanse leger in januari 1942 Nederlands-Indië binnenviel, capituleerde het KNIL op 8 maart. Op diezelfde dag werd Wim krijgsgevangen genomen in Bandoeng. De dag van zijn gevangenneming staat op zijn Japanse interneringskaart vermeld als 17-3-8, ofwel 8 maart in het 17e jaar van de regering van keizer Hirohito.

Verder staat er op Wims interneringskaart in het veld Destination of Report een burgeradres in Bandoeng, wat erop duidt dat hij getrouwd was, of in elk geval dierbaren in de stad had wonen. Zijn stamboeknummer (zoals een leger- of registratienummer bij het KNIL heette) was 95915. Het nummer 83182 in het veld Remarks is pas na 1955 door de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen toegevoegd.

Na zijn gevangenneming heeft Wim de rest van het jaar in een krijgsgevangenkamp op Java doorgebracht. Op een niet nader genoemde datum in 1943 werd hij naar Thailand overgebracht om als dwangarbeider te werken aan de beruchte Birmaspoorlijn. Hij heeft daarvoor, zo blijkt uit zijn interneringskaart, in ten minste twee verschillende krijgsgevangenkampen gezeten.

Op 8 april 1943 werd Wim ziek, waarna hij op 1 augustus overleed in het hospitaal van het krijgsgevangenkamp in Tha Makham. Als doodsoorzaak wordt beriberi vermeld, maar we kunnen gevoeglijk aannemen dat de erbarmelijke leefomstandigheden aan zijn overlijden hebben bijgedragen. Pas in 1945 kreeg de familie via het Rode Kruis het definitieve bericht van zijn overlijden.

Wim werd in Tha Makham begraven en later herbegraven op het Kanchanaburi War Cemetery in Thailand, vak 7, rij C, graf 31. Zijn neef Hein Derksen heeft het graf samen met zijn vrouw bezocht en er foto's gemaakt. Wims naam staat op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg, op het Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen en in de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Zijn overlijden is niet in gemeente Bergh ingeschreven.

Op het Kanchanaburi War Cemetery liggen eveneens begraven C.J. van den Berg, J.B. van Bergen, W.H. Moerkes en C.A. Wennekes.

Wim was een neef van de gebroeders Peter en Theo Derksen, die beiden in mei 1940 in militaire dienst waren, en van Theo Derksen die als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië is geweest.

Bronnen