Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ditzhuijzen, Wilhelmus Theodorus Johannes van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmus Theodorus Johannes van Ditzhuijzen werd op 6 januari 1794 geboren dan wel r.-k. gedoopt in Zevenaar als zoon van Joannes Henricus van Ditzhuijzen en Maria Catharina Schierling.

Hij trouwde in 1825 met Theoddora Gertrudis Offerman en in 1844 met Anna Wilhelmina van Woelderen, dochter van dominee Van Woelderen.

Hij was ontvanger van het schoutambt Zevenaar en rentmeester (ontvanger der ervengelden) van de verenigde rentambten in het Koninkrijk der Nederlanden van de Vorst van Hohenzollern Sigmaringen en graaf van Bergh (vanaf 1835), gemeenteontvanger van Bergh, provisor van het Gasthuis, lid van de plaatselijke schoolcommissie (vanaf 1847) en lid van de Provinciale Staten van Gelderland (vanaf 1847).

Op 26 september 1840 was hij een van de getuigen bij het huwelijk in 's-Heerenberg van mr. J.F.W. van Nes en barones von Hertefeld.

In augustus 1863 kocht hij in opdracht van vorst Karel Anton voor een totaalbedrag van 3.707 gulden zeven percelen bouwland en één peceel weiland die werden geveild door de pachters van "Het Goedt tot Rafelder" (tegenwoordig adres Driekoningenweg 4). Deze boerderij was al eeuwen eigendom van de graven van Bergh, maar nu kon vorst Karel Anton de waarde ervan vergroten door er grond bij te kopen. Inderdaad, in het najaar van 1872 verkocht Karel Anton "Het Goedt tot Rafelder" met alle bijbehorende grond voor 23.100 gulden.

Van Ditzhuijzen woonde met zijn gezin aan de Markt in 's-Heerenberg in het Jan van Esserenhuis.

Hij overleed op 30 mei 1870 in 's-Heerenberg, 76 jaar oud, en werd begraven op het oude kerkhof in 's-Heerenberg.

Bronen