Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Donderwinkel, Dirk Johan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dikkie Donderwinkel ca 1942.JPG

Dirk Johan (Dikkie) Donderwinkel werd op 18 juni 1935 geboren in Baak, gemeente Steenderen, als zoon van Hendrik Donderwinkel en Wilhelmina Johanna Weijers.

Op 4 april 1945, twee dagen nadat de gemeente Steenderen was bevrijd, stond Dikkie met andere inwoners van Baak te kijken naar een colonne Canadese troepen die, komend uit de richting van Bergh, afsloeg om via Wichmond en Vierakker op te trekken naar Warnsveld en Zutphen. De route rechtdoor over de dijk langs de IJssel was te gevaarlijk, omdat de westoever nog in handen van de Duitsers was. Onder de toeschouwers waren ook zijn broer Gerard, zijn vader Hendrik en zijn grootvader Gerrit Jan Donderwinkel.

Plotseling ontplofte er een granaat, afgeschoten door een Duits kanon bij Brummen aan de overkant van de IJssel. De Canadezen reageerden onmiddellijk en voerden de gewonden. Pas twee dagen later kregen de achterblijvers te horen dat het ziekenhuis in Nijmegen de plaats van bestemming was. Uiteindelijk eiste de explosie negen doden; de meeste kinderen, waarvan drie uit één gezin. Dikkies grootvader behoorde tot degenen die op slag gedood werden.

Dikkie was zwaargewond door een granaatscherf in z'n buik. Hij werd met de andere gewonden, waaronder zijn vader, afgevoerd naar Nijmegen, maar onderweg bleek zijn verwonding te ernstig om hem helemaal daarnaartoe te kunnen brengen. Hij werd daarom afgeleverd bij het Canadese veldhospitaal in het Patersklooster in 's-Heerenberg. De Canadezen hadden daar het noodziekenhuis overgenomen, dat daar al voor de bevrijding in bedrijf was. Helaas overleed Dikkie op 6 april, negen jaar oud. Op dezelfde dag kreeg zijn moeder in Baak bericht dat zijn vader zou herstellen.

Dikkies overlijden is op 27 juli 1945 aangegeven in de gemeente Bergh door de marechaussee Jan Derk van den Berg. Vervolgens werd zijn overlijden op 2 augustus 1945 geregistreerd in de gemeente Steenderen na ontvangst van een uittreksel uit het register van overlijden van de gemeente Bergh.

In de dagen na de explosie, en nog op 6 mei 1947, zijn er in Baak nog meer slachtoffers gevallen door ontploffende granaten. Uiteindelijk vielen er dertien doden. Voor hen is op 2 november 2012 in Baak een herdenkingsplaquette onthuld, op 28 juni 2013 gevolgd door een Luistersteen die deel uitmaakt van de Liberation Route Europe. De Luistersteen werd onthuld door Gerard Donderwinkel en Theo Dahlhaus, twee overlevenden van de explosie op 4 april 1945.

Bronnen