Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dorsthorst, Gradus Johannes te

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 12 apr 2010 om 18:31 (Bronnen: plaats, jaar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dankwoord van Te Dorsthorst in Azem's Nieuws bij zijn 25-jarig jublieum als gemeenteveldwachter

Gradus te Dorsthorst werd geboren op 5 april 1899 te Huissen. Hij was getrouwd met Wilhelmina Elisabeth van Diek, geboren op 5 oktober 1900. Hij overleed op 16 februari 1991 en werd te Zeddam begraven bij zijn vrouw, die op 7 april 1978 al was overleden. Zij waren in 1966 van Azewijn naar Zeddam verhuisd.

Te Dorsthorst begon zijn loopbaan bij de militaire politie, in 1924 kreeg hij een benoeming als gemeenteveldwachter in de gemeente Bergh met als standplaats Azewijn (met Vethuizen en Wijnbergen).

In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Hij maakte daarbij gebruik van informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie kon beschikken. Wim Tomassen van boerderij het Vossegat aan de Langeboomsestraat in Wijnbergen dicht bij Vethuizen vertelde hierover: "We hadden ook veel onderduikers o.a. de gebroeders Te Boekhorst uit Zeddam. Als er razzia's werden verwacht kregen we een tip van politieagent Te Dorsthorst. Om je te verstoppen was er aan het eind van het weiland in een droge sloot met een brede bramenhaag een schuilplaats gebouwd waarin de onderduikers de nacht doorbrachten."

Op zijn bidprentje staat: "Hij deed samen met enkele getrouwen veel goeds aan gevluchte dwangarbeiders, hielp piloten onderduiken en naar Engeland ontkomen, zorgde voor een veilige schuilplaats voor Joodse landgenoten en plande vluchtroutes voor Franse krijgsgevangenen. Deze vaderlandslievende houding was aanleiding voor het verlenen van talrijke hoge onderscheidingen uit binnen- en buitenland."

Zijn zoon Gerard is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest.

Op 30 april 1959, na bijna 40 dienstjaren, neemt Te Dorsthorst in verband met zijn pensioen, als groepscommandant, afscheid van de Rijkspolitie. Uit handen van Majoor W. Bijl ontvangt hij hierbij de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp