Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Elting, Gerardus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Graafschapbode van 29 mei 1940
Klik voor een vergroting

Gerardus Wilhelmus Elting is een oorlogsslachtoffer uit 's-Heerenberg. Hij werd op 28 mei 1908 geboren in Lengel als zoon van Theodor Elting en Berendina Johanna Bultink. Op 26 mei 1933 trouwde hij met Helena Wilhelmina Johanna Kniest. Met haar kreeg hij drie dochters.

Elting was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 als dienstplichtig soldaat van de 2e compagnie van het 8e Grensbataljon (2-8 GB) gelegerd op de noordoever van de Waal bij Lent. Het vak ten noorden van 8 GB tot aan de Rijn werd bezet door de 3e bataljon van het 43e Regiment Infanterie (43 RI). Deze twee bataljons vormden de Groep Betuwe, de voorposten van de Betuwestelling, die verder westelijk lag en aansloot bij de Grebbelinie.

Al in de nacht van 10 op 11 mei kreeg de Groep Betuwe het bevel zich terug te trekken. De routes hiervoor waren van te voren vastgesteld. 8 GB moest zich vanaf Oosterhout over de Waalbandijk westwaarts begeven. Ter hoogte van de kerk in Hien, een buurtschap net ten oosten van Dodewaard, zijn drie man in het donker op Nederlandse landmijnen gelopen en zwaargewond onderaan de dijk terechtgekomen. De mijnen waren al op scherp gesteld voordat alle terugtrekkende troepen gepasseerd waren. Van 8 GB zelf is over dit incident geen verslag voorhanden, maar de gewonden werden gevonden door mannen van 43 RI die vanaf Bemmel terugtrokken. Zij volgden een route noordelijk van 8 GB en kwamen net voor Hien ook op de Waalbandijk terecht. Hun luitenant reed op een motor, een paar manschappen op een fiets en de rest zat in een gevorderde burgervrachtwagen.

Plotseling hoorden zij roepen: "Halthouden, niet verder rijden, want daar liggen mijnen!" De vrachtwagen stopte, waarna er werd geroepen: "Help me toch!" Even later werden onderaan de dijk drie zwaargewonden gevonden. Zij werden met veel moeite de dijk op gebracht. Toen ze alledrie in de vrachtwagen lagen, was het inmiddels licht geworden. Tot ieders schrik bleek toen dat de vrachtwagen maar een meter of twee, drie van de landmijnen afstond. Als de gewonden niet hadden geroepen, was de vrachtwagen met veertig man de lucht ingegaan.

De chauffeur van de vrachtwagen kreeg opdracht met de gewonden terug te rijden naar het ziekenhuis in Elst. De mannen van 43 RI zijn op de fietsen gestapt die ter plekke verspreid lagen. Waarschijnlijk waren die van 8 GB, en daar na de ontploffing van de landmijn(en) in het donker achtergelaten.

Onderweg naar Elst is rond 10 uur 's morgens in Andelst een van de gewonden overleden. Dat was soldaat Elting. Voor zover bekend zijn de andere twee gewonden hersteld. Elting werd dezelfde dag begraven in Zetten, dat net als Andelst in de toenmalige gemeente Valburg ligt. Op 17 juli 1940 werd hij herbegraven in 's-Heerenberg en vervolgens op 14 mei 1985 overgebracht naar het Militair Ereveld Grebbeberg, rij 13, graf 2. Hij staat vermeld in de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Eltings overlijden is op 14 mei 1940 door chef-veldwachter H. Lassche aangegeven in de gemeente Valburg. Een uittreksel uit deze akte werd op 21 juni 1940 ingeschreven in de gemeente Bergh.

Eltings graf op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen
Foto Oorlogsgravenstichting
De vermelding van Elting op blz. 1306 in de Erelijst van gevallenen 1940-1945


Andere militairen van het 8e Grensbataljon


Bronnen