Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frank, Sybilla

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 2 okt 2021 om 08:00 (correcties)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De geboorteakte van Sybilla Frank. De akte is in het Frans opgesteld.
Haar vader en getuige Meijer Simons hebben in Hebreeuws schrift getekend.

Sybilla Frank werd op 2 oktober 1812 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Nathan Abraham Frank en Roosje Pach. Bij haar doop op 9 oktober werd haar voornaam als Zebila opgeschreven. Haar roepnaam was Billeke.

Zij werd geboren in de periode van 1810 tot 1813, toen ons land ingelijfd was bij Frankrijk en de ambtstaal Frans was. In die tijd werd de burgerlijk stand ingevoerd, die in de Commune de 's-Heerenberg aldus van januari 1812 tot november 1813 in het Frans werd gevoerd. De tekst van Sybilla's geboorteakte is handgeschreven door François de Both, maire, officier de l'État Civil de la Commune de 's-Heerenberg, Canton de 's-Heerenberg, Département de l'Yssel Supérieur.

De wet schreef blijkbaar voor dat de pasgeborene aan de ambtenaar getoond werd, want er staat dat Nathan Frank a presenté un enfant du sexe de Féminin née le deux d'Octobre – heeft aangeboden een kind van het vrouwelijk geslacht geboren op twee oktober. Bij de woordkeuze van de vertaling is de geboorteakte van Sybilla's zus Judik gevolgd, die in 1815 werd geboren, toen Nederland weer onafhankelijk was.

Als getuigen waren meegekomen Abraham Marcus en Meijer Simons. Bij de handtekeningen onder de geboorteakte valt op dat die van Abraham Marcus in Latijns schrift is geschreven, maar die van Nathan Frank en Meijer Simons in Hebreeuws schrift: נתן פרנק (Nathan Frank) en מאייר סימונס (Meijer Simons). Pleegden Nathan en Meijer met hun handtekening een verzetsdaad tegen de Franse overheersing? Bij de aangifte in 1815 van zijn dochter Judik liet Nathan opschrijven dat hij niet kon ondertekenen, omdat hij niet kon schrijven. Waarmee hij misschien bedoelde dat hij het Latijnse schrift niet machtig was.

Sybilla stierf thuis op 11 september 1831, drie weken voor haar negentiende verjaardag. Simon Cohen en Theodorus Wolman hebben haar overlijden de volgende dag aangegeven. Daarbij noteerde burgemeester Van Coeverden haar roepnaam Billeke.

Het ligt voor de hand dat zij begraven werd op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg, maar daar is geen bewijs voor. Haar grafsteen is dan in de loop der tijd verloren gegaan. De grafstenen van haar ouders zijn nog wel aanwezig; die van haar vader is de oudste op deze begraafplaats. Hij overleed in 1832.

Bronnen