Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gemeente Bergh: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie, informatie die specifiek betrekking had op de stad 's-Heerenberg verwijderd)
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:wapen graven Bergh.jpg|thumb|250px|'''Het wapen van de gemeente Bergh]]
+
[[Bestand: Wapen 's-Heerenberg.png|thumb|200px|<center>'''Het wapen van de<br>gemeente Bergh</center>]]
‎De '''Gemeente Bergh''' was tot 1 januari [[2005]] een gemeente in de provincie [[Gelderland]], gelegen tegen de Duitse [[grens]]. De gemeente telde op 1 januari [[2004]] 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² [[oppervlaktewater|water]]).
+
‎De '''gemeente Bergh''' is op 1 januari [[1821]] ontstaan door samenvoeging van de gemeenten [[gemeente 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]], [[Gemeente Zeddam|Zeddam]] en [[gemeente Netterden|Netterden]]. Het [[Het Raethuys|gemeentehuis]] werd gevestigd in de stad [['s-Heerenberg]]. In [[1904]] hebben inwoners van [[Zeddam]], [[Kilder]] en [[Wijnbergen]] voorgesteld het gemeentehuis te verplaatsen naar Zeddam, omdat deze plaats niet aan de rand, maar in het midden van de gemeente ligt. Dit voorstel werd niet aangenomen.
  
Bergh als gemeente is ontstaan uit de heerlijkheid [[Land van den Bergh]]; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. In [[1863]] verloor Bergh land aan de toenmalige [[gemeente Gendringen]]. Op 1 januari [[2005]] fuseerde Bergh met de buurgemeente [[Didam]] tot de nieuwe [[gemeente Montferland]]. In de ogen van velen was dit een opmerkelijke fusie, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn. Dit komt ondermeer omdat het Berghse gebied, en dan vooral de stad [['s-Heerenberg]], traditioneel veelal naar het Duitse achterland gericht is, met het dichtbij gelegen [[Emmerik]] als belangrijkste plaats. Verder is de voormalige gemeente Bergh sociaal en cultureel gericht op [[Doetinchem]] en de [[Achterhoek]]. [[Didam]] richtte en richt zich altijd meer op de rest van de [[Liemers]] en [[Arnhem]].
+
De gemeente Bergh lag geheel op het grondgebied van het grotere [[Land van den Bergh|graafschap Bergh]]; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. In [[1863]] werd het gebied van de voormalige gemeente Netterden, met uitzondering van [[Azewijn]], afgestaan aan de toenmalige [[gemeente Gendringen]].
 +
 
 +
De gemeente werd per 1 januari [[2005]] opgeheven door een fusie met de [[Didam|gemeente Didam]] tot de [[gemeente Montferland]]. De gemeente Bergh telde op 1 januari [[2004]] 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² [[oppervlaktewater|water]]).
 +
 
 +
De fusie met Didam was in de ogen van velen opmerkelijk, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn. Dit komt onder meer omdat het Berghse gebied, en dan vooral de stad 's-Heerenberg, traditioneel veelal naar het [[Duitsland|Duitse achterland]] gericht is, met het dichtbij gelegen [[Emmerik]] als belangrijkste plaats. Verder is de voormalige gemeente Bergh sociaal en cultureel gericht op [[Doetinchem]] en de [[Achterhoek]]. Didam richt zich van oudsher meer op de rest van de [[Liemers]] en [[Arnhem]].
  
 
De Berghse bevolking is grotendeels van katholieke signatuur, net zoals de bevolking van de Liemers en de [[Oude IJsselstreek]].
 
De Berghse bevolking is grotendeels van katholieke signatuur, net zoals de bevolking van de Liemers en de [[Oude IJsselstreek]].
  
De plaats verkreeg op 8 september [[1379]] [[Stadsrecht|stadsrechten]] van [[Willem I van den Bergh]]. In 's-Heerenberg bevindt zich [[Huis Bergh]], het kasteel waar de [[Graven Van den Bergh|heren en graven van Bergh]] zetelden. Het stadje is interessant voor toeristen en geïnteresseerden in geschiedenis om te bezoeken. In Huis Bergh zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse en Vlaamse meesters te bezichtigen. In de directe omgeving ligt het natuurgebied Montferland ([[Bergherbos]] en [[Motte Montferland]]), een heuvelachtig bosgebied dat door fietsers, wandelaars en paardrijders druk bezocht wordt.
 
 
<br clear="all"/>
 
<br clear="all"/>
 
==Beeldmateriaal==
 
==Beeldmateriaal==
 
<gallery>
 
<gallery>
Bestand:Publiekewerken foto JJoling 1982.jpg |Personeel publieke werken 1982 foto J.Jolink
+
Afbeelding:GemeenteHuisBergh001.jpg|<center>Het gemeentehuis</center>
Bestand:Gemeentehuis in zeddam 1904.JPG|Uit Het Nieuws Van De Dag van Maandag 21 november [[1904]]
+
Bestand:Gemeentehuis in zeddam 1904.JPG|''Het Nieuws Van De Dag''<br> van 21 november [[1904]]
Bestand:Heerlijkheid millingen (Large).JPG|Uit de Arnhemsche Courant 9 september [[1837]]
+
Bestand:Publiekewerken foto JJoling 1982.jpg|Personeel publieke werken in [[1982]].<br>Foto J. Jolink
Bestand:010 (2).jpg
 
Afbeelding:GemeenteHuisBergh001.jpg
 
Bestand:Ansicht Raadhuis 1901 's-Heerenberg (Large).jpg|Ansichtkaart uit [[1901]], voorkant
 
Bestand:Ansicht Raadhuis 1901 's-Heerenberg adres (Large).jpg|Ansichtkaart uit [[1901]], achterkant
 
Bestand:Beek 11 (Medium).jpg|
 
 
</gallery>
 
</gallery>
 
 
Het lijfblad [[Old Ni-js]] van de [[Heemkundekring Bergh]] houdt zich vooral bezig met de voormalige gemeente Bergh.
 
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
*[[Raadsleden]]
+
*[[Politiek]]
 
*[[Politieke partijen Bergh]]
 
*[[Politieke partijen Bergh]]
*[[Bergh]]
 
 
*[[Gemeentevlag]]
 
*[[Gemeentevlag]]
 
*[[Wapen van Bergh]]
 
*[[Wapen van Bergh]]
 +
*[[Bergh]]
  
 
==Externe Links==
 
==Externe Links==

Huidige versie van 8 mrt 2021 om 08:15

Het wapen van de
gemeente Bergh

‎De gemeente Bergh is op 1 januari 1821 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten 's-Heerenberg, Zeddam en Netterden. Het gemeentehuis werd gevestigd in de stad 's-Heerenberg. In 1904 hebben inwoners van Zeddam, Kilder en Wijnbergen voorgesteld het gemeentehuis te verplaatsen naar Zeddam, omdat deze plaats niet aan de rand, maar in het midden van de gemeente ligt. Dit voorstel werd niet aangenomen.

De gemeente Bergh lag geheel op het grondgebied van het grotere graafschap Bergh; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. In 1863 werd het gebied van de voormalige gemeente Netterden, met uitzondering van Azewijn, afgestaan aan de toenmalige gemeente Gendringen.

De gemeente werd per 1 januari 2005 opgeheven door een fusie met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland. De gemeente Bergh telde op 1 januari 2004 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² water).

De fusie met Didam was in de ogen van velen opmerkelijk, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn. Dit komt onder meer omdat het Berghse gebied, en dan vooral de stad 's-Heerenberg, traditioneel veelal naar het Duitse achterland gericht is, met het dichtbij gelegen Emmerik als belangrijkste plaats. Verder is de voormalige gemeente Bergh sociaal en cultureel gericht op Doetinchem en de Achterhoek. Didam richt zich van oudsher meer op de rest van de Liemers en Arnhem.

De Berghse bevolking is grotendeels van katholieke signatuur, net zoals de bevolking van de Liemers en de Oude IJsselstreek.


Beeldmateriaal

Zie ook

Externe Links