Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gemeente Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 5 dec 2019 om 16:52 (interne link)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van de gemeente Bergh

‎De Gemeente Bergh was tot 1 januari 2005 een gemeente in de provincie Gelderland, gelegen tegen de Duitse grens. De gemeente telde op 1 januari 2004 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² water).

Bergh als gemeente is ontstaan uit de heerlijkheid Land van den Bergh; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. In 1863 verloor Bergh land aan de toenmalige gemeente Gendringen. Op 1 januari 2005 fuseerde Bergh met de buurgemeente Didam tot de nieuwe gemeente Montferland. In de ogen van velen was dit een opmerkelijke fusie, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn. Dit komt ondermeer omdat het Berghse gebied, en dan vooral de stad 's-Heerenberg, traditioneel veelal naar het Duitse achterland gericht is, met het dichtbij gelegen Emmerik als belangrijkste plaats. Verder is de voormalige gemeente Bergh sociaal en cultureel gericht op Doetinchem. Didam richtte en richt zich altijd meer op de rest van de Liemers en Arnhem.

De Berghse bevolking is grotendeels van katholieke signatuur, net zoals de bevolking van de Liemers en de Oude IJsselstreek.

De plaats verkreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem I van den Bergh. In 's-Heerenberg bevindt zich Huis Bergh, het kasteel waar de heren en graven van Bergh zetelden. Het stadje is interessant voor toeristen en geïnteresseerden in geschiedenis om te bezoeken. In Huis Bergh zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse en Vlaamse meesters te bezichtigen. In de directe omgeving ligt het natuurgebied Montferland (Bergherbos en Motte Montferland), een heuvelachtig bosgebied dat door fietsers, wandelaars en paardrijders druk bezocht wordt.

Beeldmateriaal


Het lijfblad Old Ni-js van de Heemkundekring Bergh houdt zich vooral bezig met de voormalige gemeente Bergh.

Zie ook

Externe Links