Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gessel, André van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

André van Gessel groeide op in 's-Heerenberg aan de Emmerikseweg 14, maar woont al vele jaren in Doetinchem. Hij schrijft gedichten en verhalen en treedt ook op met het theaterprogramma De Blauwe Horst. Hij zingt liedjes in het dialect die hij ook op cd uitbracht. Aan die schijf werkten o.a. mee Harry Steverink (drums en percussie), Huub van Ling (gitaar), Kees Weitkamp (viool), Willem te Voorwis (accordeon), Geo Wassink (toetsen), Jaqueline Schreuter (zang) en blazers van de Musikverein Vreden.

Op zijn website staat:

Zoals iedere persoonlijke geschiedenis is ingebed in geschiedenis van een volk, een cultuur en een bepaalde tijd, is dat natuurlijk ook het geval met de muziekgeschiedenis. De muziekgeschiedenis van André van Gessel heeft alles te maken met dat wat hij hoorde van zijn broers en zussen, wat er door de radio de kamer in schalde toen hij als vierjarige thuis ziek op de bank lag of toen hij als puber zijn huiswerk zat te maken of ‘s avonds in bed onder de dekens radio Luxemburg lag te luisteren.
Al dat gehoorde is opgeslagen in zijn geheugen en van daaruit is hij zelf gaan zingen en muziek gaan maken. Eerst vooral ‘mee’-zingen en –spelen, maar later steeds meer op zoek naar de eigen muziek, de eigen woorden. Fonetisch, puberaal, clichématig, nadoen, dat leerproces moet iedereen door, die zichzelf –creatief- wil uitdrukken.
Zijn leerproces is verweven met die algemene muziekgeschiedenis. Die begint, wat hem betreft in 1955, een jaar van de omslag, in velerlei opzicht. Zeker voor de muziek zelf: de rock & roll komt eraan.

Bronnen