Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Giesen, Antonius Hendrikus Maria

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 13 sep 2021 om 10:16 (correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Antonius Hendrikus Maria (Antoon) Giesen werd op 3 september 1903 geboren in Vethuizen als zoon van Arnoldus Lambertus Reinirus Giesen en Maria Wilhelmina Sluiter. Hij werd vernoemd naar zijn grootvader Antoon Giesen.

Hij trouwde op 6 mei 1935 met Helena Geertruida Maria Brandts, dochter van Everhardus Brandts en Maria Mechtilde Verbücheln. Met haar ging hij wonen bij zijn schoonouders op de boerderij Winckelackerstede in Azewijn.

Giesen is gedurende een lange reeks van jaren in tal van landbouworganisaties, zoals de Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging Azewijn van de A.B.T.B. en van de Coöperatieve Stierhouderij voor Kunstmatige Inseminatie bij Rundvee te Zeddam , als voorzitter en bestuurslid actief geweest. Ook was hij bestuurslid van de afdeling Azewijn van de Katholieke Bond voor het Gezin. Daarnaast was hij korte tijd raadslid (19451946) en lange tijd wethouder (19491953 en 19661972) van de gemeente Bergh. Bovendien maakte hij twintig jaar deel uit van de Provinciale Staten van Gelderland.

Vanaf 1946 was hij secretaris van het bestuur van de Coöperatieve Boerenleenbank Azewijn.

Voor zijn activiteiten in de landbouworganisaties werd hij bij koninklijk besluit nr. 5 van 2 april 1965 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem opgespeld door burgemeester De Leeuw. Vervolgens werd bij koninklijk besluit nr. 17 van 16 december 1974 bevorderd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn activiteiten als bestuurslid van de Cebeco-Handelsraad. Bovendien werd hij op 5 juli 1968 benoemd tot ridder in de pauselijke Orde van Sint Silvester.

Op het eind van de oorlog verstopten zich op zijn boerderij onderduikers (waaronder Henk Egbers), verbleven er evacués uit de Betuwe en Noord-Limburg, én waren er Duitse militairen ingekwartierd.

Giesen overleed op 6 oktober 1985, 82 jaar oud. Hij werd begraven in Azewijn. Zijn vrouw overleed op 89-jarige leeftijd op 21 november 1994, en werd naast haar man begraven.

Bronnen