Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grand, Johannes La

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
La Grands overlijdensakte, opgemaakt op 23 maart 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Johannes La Grand werd op 25 juli 1898 geboren in Rotterdam als zoon van Willem Paulus Cornelis La Grand en Anna Maria Nieuwenhuizen. Hij trouwde op 23 mei 1923 in Rotterdam met Antonia Jutte, geboren aldaar op 9 maart 1905 als dochter van Dorothea Maria Jutte. Van beroep was hij blikslager.

La Grand is op 21 maart 1945 in de lagere school in Kilder aan een ziekte overleden. Hij was toen 46 jaar oud. Het is niet bekend hoe hij in Kilder is terechtgekomen, maar hij wordt genoemd in lijsten van dwangarbeiders die in Kamp Rees hebben gezeten. Veel van deze dwangarbeiders zijn daar zo verzwakt dat ze vanaf begin februari 1945 door de kampleiding vrijgelaten werden om verpleegd te worden in onder andere het noodziekenhuis in het Patersklooster in 's-Heerenberg. Daarnaast hebben veel dwangarbeiders op eigen houtje het kamp verlaten om aan de Nederlandse kant van de grens hun heil te zoeken. Mogelijk behoorde La Grand tot deze laatste categorie, maar het kan ook zijn dat hij tot een groep behoorde die van het begin af aan in Kilder was ondergebracht.

Zijn overlijden is op 23 maart 1945 in de gemeente Bergh aangegeven door de verpleger Pieter Christiaan Walters uit Den Haag. Walters' beroep en woonplaats zijn een aanwijzing dat hij toen in het noodziekenhuis in 's-Heerenberg werkte.

La Grand wordt genoemd in de lijst van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940 – 1945, maar niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en de Lijst van Oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh.

Bronnen