Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grimm, Joseph

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph Grimm werd geboren op 30 maart 1815 als zoon van Franz Anton Grimm en Theres Kirchner. Hij trouwde op 27 augustus 1857 in Donaueschingen in het toenmalige groothertogdom Baden met Maria Josepha Provence, geboren op 24 november 1834 als dochter van Anton Provence en Anna Dilger. Zijn vrouw overleed in 1862 of kort daarna, waarop Grimm op 19 mei 1864 in Gengenbach, eveneens in Baden, hertrouwde met (waarschijnlijk) een schoonzuster van hem, Ida Bertha Klara Provence, geboren op 3 oktober 1833.

Deze advertentie van Grimm verscheen in het Algemeen Handelsblad van 26 en 29 augustus 1867.

Op 17 december 1866 volgde Grimm Ludwig baron von Godin op als adminstrateur van Huis Bergh in dienst van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Het groothertogdom Baden grensde aan Hohenzollern-Sigmaringen, dus het is het niet opmerkelijk dat Grimm van Zuid-Duitsland naar Bergh verhuisde.

Grimm bracht zijn tweede vrouw en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk mee: Emilie (1851), Paul (1858), Ernst (1859) en Otto (1862). In Bergh schonk zijn tweede vrouw op 9 oktober 1867 het leven aan dochter Maria Josephina. Al deze Grimms staan vermeld in het bevolkingsregister van Bergh, maar ze zijn geen van allen bij de burgerlijke stand terug te vinden. Dit betekent dat er tijdens het verblijf in Nederland niemand van hen is geboren, getrouwd of overleden. Het feit dat zijn dochter in oktober werd geboren, maar niet in Bergh is ingeschreven, duidt erop dat zijn vrouw (vanwege de zwangerschap) later naar Bergh is gekomen.

In 1867 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap. In 1868 bracht hij de gelukwensen van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen over aan de jubilerende Lodewijk van Nispen.

Grimm reageerde in 1867 enthousiast op de plannen van pastoor Nales om een nieuwe kerk te bouwen. Hij legde een plan tot financiering van de kerk voor aan de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, wat in 1872 leidde tot de ondertekening van een contract wegens de tijdelijke schenking van vorstelijke inkomsten voor de bouw. Het zou evenwel nog tot 1897 duren aleer de kerk ingewijd werd.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was hij betrokken bij de verkoop van de Stockhorst in Stokkum.

Grimm is mogelijk tot 1876 administrateur geweest. Zijn opvolger zou dan Laurens Meijer zijn, die echter (ook) als rentmeester te boek staat, wat een rang lager is dan adminstrateur.

Bronnen