Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Groot, Jacob Joan Nicolaas de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dominee De Groot.jpg

Jacob Joan Nicolaas de Groot was van 1877 tot 1893 predikant in Zeddam. Hij was de opvolger van dominee Immink, die in september 1875 was overleden. Daarna werden er achtereenvolgens vier predikanten beroepen die alle vier bedanken. Uiteindelijk was het De Groot die in mei 1877 de beroeping naar Zeddam aannam. Ruim anderhalf jaar was de gemeente zonder predikant geweest.

De Groot werd op 31 maart 1833 geboren in Sneek als zoon van Dirk Albertus de Groot en Henrica Udina Costerus. Op 19 april 1860 trouwde hij in Warffum met Bartha Willemina Cramer, geboren aldaar op 16 november 1831 als dochter van Pieter Nannings Cramer en Jacoba Wilhelmina Costerus. Zowel de vader van De Groot als die van zijn vrouw was dominee.

Zijn eerste standplaats was vanaf 1858 Huins en Lions in de toenmalige Friese gemeente Baarderadeel. Later zouden dominee Hage en dominee Van Dijk, ook een Zeddamse predikanten, hier een elk aantal jaren staan. In september 1870 nam De Groot een beroeping aan naar Kolham in de Groningse gemeente Slochteren. Uit deze plaats kwam hij op 5 mei 1877 met zijn gezin naar Zeddam. De Groot en zijn vrouw werden beide zeer gewaardeerd door hun gemeenteleden. Die waren dan ook blij toen hij in 1890 bedankte voor een beroeping naar het Friese Veenwouden.

Begin juli 1893 aanvaardde hij wel een beroeping naar Oldenzaal, maar op de 28e van die maand overleed zijn vrouw in Zeddam. Uiteindelijk vertrok hij op 4 september van dat jaar met zijn twee dochters naar Oldenzaal. Met zijn vertrek begon in Zeddam een lange periode van snelle opeenvolgingen van predikanten. Zijn directe opvolger, dominee Van Gesseler, bleef vijf jaar, maar al gauw was er elke twee of drie jaar een nieuwe predikant. Dominee Buisman, de negende predikant sinds De Groot, was in 1921 de eerste die weer voor langere tijd zou blijven.

De Groot overleed op 13 april 1916 in Dieren, 83 jaar oud. Zijn lichaam werd overgebracht naar Zeddam, zodat hij naast zijn vrouw kon worden begraven.

Zijn kinderen

Zijn eerste drie kinderen werden geboren in Huins, het jongste in Kolham.

Bronnen