Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hajenius, Petrus Jacobus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Petrus Jacobus Hajenius was van 1829 tot 1835 dominee in Zeddam. Hij was de opvolger van dominee Warnsinck.

Hajenius werd op 13 april 1804 geboren en op 22 april gedoopt in Cothen, Utrecht, als zoon van Willem Hendrik Hajenius, predikant, en Willemina de Ridder. Hij was een broer van Panthaleon Hajenius, die van 1829 tot 1886 arts in 's-Heerenberg was.

Dominee Hajenius kwam in september 1829, meer dan een jaar na het overlijden van zijn voorganger, van Cothen naar Zeddam. Is hij samen met zijn broer naar Bergh gereisd?

Uit de Oprechte Haarlemsche Courant van 31 oktober 1835

Hij was een behulpzaam mens en maakte daarbij geen onderscheid tussen protestanten en katholieken. Bedelaars en armen die bij hem aanklopten, gaf hij geld uit zijn eigen middelen of verwees hen naar de diaconie. Uiteindelijk liep het storm bij hem, zodat de kerkraad besloot dat armlastigen alleen nog steun van de diaconie konden ontvangen als zij konden bewijzen dat zij belijdenis hadden gedaan en in het lidmatenregister van Zeddam stonden ingeschreven.

In oktober 1833 werd bij een inbraak het armen- en kerkgeld uit de kerk gestolen. Sindsdien bewaarde Hajenius het geld in de pastorie, waarbij werd bepaald dat hij in geval van brand of diefstal niet tot schadevergoeding verplicht was.

Hajenius is altijd ongetrouwd is gebleven. De laatste jaren van zijn leven leed hij aan tuberculose, waaraan hij op 27 oktober 1835 in Zeddam overleed. Hij was nog maar 31 jaar oud. Bij zijn begrafenis drie dagen later waren ook de pastoor van Zeddam Matthias Terwindt en vele van diens parochianen aanwezig.

Dominee Hajenius werd opgevolgd door dominee Immink.

Bronnen