Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heitkamp, Herman Jozef

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 24 nov 2021 om 16:48 (Aanvulling uit genoemde bronnen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Herman Jozef Heitkamp werd in 1932 eigenaar van Hotel Heitkamp in 's-Heerenberg. Hij werd op 26 maart 1902 geboren in Oldenzaal als zoon van Bernardus Johannes Heitkamp en Lamberta Fredrika Maria Scholten.

Zijn moeder overleed in 1917, waarna zijn vader in 1927 met zijn vier kinderen naar 's-Heerenberg verhuisde en daar Hotel Ernst overnam. Zijn vader ging in 1932 terug naar Oldenzaal en droeg het hotel over aan Herman Jozef. In datzelfde jaar trouwde hij met Elisabeth Maria (Lies) Stein, geboren in 's-Heerenberg op 18 mei 1905 als dochter van Johann Hubert Stein en Maria Johanna Went.

Van 1935 tot 1939 was Heitkamp gemeenteraadslid.

In de Tweede Wereldoorlog heeft hij de NSB'ers steeds tegengewerkt, en die zonnen op wraak. De verjaardag van Koningin Wilhelmina – 31 augustus – leek een geschikte datum. Ze zouden dan de portiek met oranje bloemen versieren. Een dochter van Willem van Bree vernam dat en waarschuwde Heitkamp. Deze zorgde er voor dat de bloemen verwijderd werden. Desondanks werd hij gearresteerd en naar het Oranjehotel in Scheveningen overgebracht. Door bemiddeling van de heer Fassin kwam hij weer vrij. Oranjehotel is de bijnaam van de Polizeigefängnis in het huis van bewaring in Scheveningen.

Heitkamp overleed op 10 februari 1973, kort voor zijn 71e verjaardag, in het Sint Jozefziekenhuis in Doetinchem. Op 14 februari werd hij begraven op de algemene begraafplaats in 's-Heerenberg. Zijn vrouw overleed op 19 januari 1991, 85 jaar oud, en werd eveneens op de algemene begraafplaats begraven.

Zijn zoon Bennie had het hotel al in 1956 overgenomen.

Bronnen