Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Helmink, Bernardus Theodorus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(nog een onderwerp; andere links zijn verdwenen!!!)
k (interne links, redactie, foto)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Voorbeeld.png]]'''Gemeentesecretaris''' '''B. Helmink''' werd op 1 juni 1911 geboren te Steenderen.
+
[[Bestand:Helmink B Th.JPG|right|250px]]
M.i.v. 15 oktober 1927 werd hij benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de gemeente Hummelo en Keppel. Aldaar vervulde hij tevens de functie van secretaris van de gemeentelijke commissie voor de Steunverlening aan de Kleine Boeren.
 
M.i.v. 7 maart 1938 werd hij benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de gemeente Bergh. Sedert 9 augustus 1940 vervulde hij hier tevens de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand, in welke hoedanigheid hij het huwelijk van vele Berghenaren heeft voltrokken.
 
Bij besluit van de burgemeester, waarnemende de taak van de gemeenteraad, van 15 juli 1942 werd hij benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris. Per 1 februari 1945 volgde zijn benoeming tot gemeentesecretaris, welk ambt hij vervulde tot 1 juni 1976.
 
Vanaf 1947 tot 1980 was hij tevens lid van het kerk- en schoolbestuur van de parochie van St. Pancratius. In die hoedanigheid heeft hij zich vooral beijverd voor de plaatsing van een drietal glas- in loodramen in de parochiekerk en de uitgifte van een gedenkboek ter herinnering aan de in de oorlog weggevoerde en in het concentratiekamp Dachau omgekomen pastoor Galama en kapelaan van Rooijen.
 
Tevens organiseerde hij jarenlang de huis-aan-huiscollecte ten bate van de r.-k. universiteit St. Radboud te Nijmegen.
 
Voorts vervulde hij o.m. functies in de toenmalige plaatselijke KVP-afdeling, en was hij voorzitter van Harmonie Crescendo en consul van de ANWB.
 
Vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor zijn verdiensten op kerkelijk gebied kreeg hij de Pauselijke onderscheiding Bene Merenti.
 
In oktober 1976 werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Bergh.
 
De heer Helmink was gehuwd en had een zoon en twee dochters.
 
Hij overleed op 20 december 1995 en is begraven te Wehl.
 
  
{{Onderwerp|Personen|Beroepen|Gemeentesecretaris|Ereburger van de gemeente Bergh}}
+
'''Berrnardus Theodorus Helmink''' werd op 1 juni [[1911]] geboren te [[Steenderen]].
 +
 
 +
Hij werd met ingang van 15 oktober [[1927]] benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de gemeente [[Hummelo en Keppel]]. Aldaar vervulde hij tevens de functie van secretaris van de gemeentelijke commissie voor de Steunverlening aan de Kleine Boeren.
 +
 
 +
Per 7 maart [[1938]] werd hij benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de [[gemeente Bergh]]. Vanaf 9 augustus [[1940]] vervulde hij hier tevens de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand, in welke hoedanigheid hij het huwelijk van vele Berghenaren heeft voltrokken.
 +
 
 +
Bij besluit van de [[Politiek#Burgemeesters|burgemeester]], waarnemende de taak van de gemeenteraad, van 15 juli [[1942]] werd hij benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris. Per 1 februari [[1945]] volgde zijn benoeming tot gemeentesecretaris, welk ambt hij vervulde tot 1 juni [[1976]].
 +
 +
Vanaf [[1947]] tot [[1980]] was hij tevens lid van het kerk- en schoolbestuur van de parochie van St. Pancratius. In die hoedanigheid heeft hij zich vooral beijverd voor de plaatsing van een drietal glas-in-loodramen in de [[Pancratiuskerk|parochiekerk]] en de uitgifte van een gedenkboek ter herinnering aan de in de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] weggevoerde en in het concentratiekamp Dachau omgekomen [[Galama, Johannes IJsbrands|pastoor Galama]] en [[Rooijen, Marinus Adrianus van|kapelaan van Rooijen]].
 +
 
 +
Tevens organiseerde hij jarenlang de huis-aan-huiscollecte ten bate van de r.-k. universiteit St. Radboud te Nijmegen. Voorts vervulde hij ondermeer functies in de toenmalige plaatselijke KVP-afdeling, en was hij voorzitter van [[Harmonie Crescendo]] en consul van de ANWB.
 +
 +
Vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten werd hij benoemd tot [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau (1892)|Ridder in de Orde van Oranje-Nassau]]. Voor zijn verdiensten op kerkelijk gebied kreeg hij de Pauselijke onderscheiding [[Onderscheidingen#Bene_Merenti|Bene Merenti]]. In oktober [[1976]] werd hij benoemd tot [[ereburger van de gemeente Bergh]].
 +
 
 +
De heer Helmink was gehuwd en had een zoon en twee dochters. Hij overleed op 20 december [[1995]] en is begraven te [[Wehl]].
 +
 
 +
== Bron ==
 +
*Th.G.B.M. Helmink
 +
 
 +
{{Onderwerp|Gemeentesecretaris|Onderscheidingen|Ereburger van de gemeente Bergh}}

Versie van 24 dec 2010 om 19:44

Helmink B Th.JPG

Berrnardus Theodorus Helmink werd op 1 juni 1911 geboren te Steenderen.

Hij werd met ingang van 15 oktober 1927 benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de gemeente Hummelo en Keppel. Aldaar vervulde hij tevens de functie van secretaris van de gemeentelijke commissie voor de Steunverlening aan de Kleine Boeren.

Per 7 maart 1938 werd hij benoemd tot ambtenaar ter secretarie van de gemeente Bergh. Vanaf 9 augustus 1940 vervulde hij hier tevens de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand, in welke hoedanigheid hij het huwelijk van vele Berghenaren heeft voltrokken.

Bij besluit van de burgemeester, waarnemende de taak van de gemeenteraad, van 15 juli 1942 werd hij benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris. Per 1 februari 1945 volgde zijn benoeming tot gemeentesecretaris, welk ambt hij vervulde tot 1 juni 1976.

Vanaf 1947 tot 1980 was hij tevens lid van het kerk- en schoolbestuur van de parochie van St. Pancratius. In die hoedanigheid heeft hij zich vooral beijverd voor de plaatsing van een drietal glas-in-loodramen in de parochiekerk en de uitgifte van een gedenkboek ter herinnering aan de in de oorlog weggevoerde en in het concentratiekamp Dachau omgekomen pastoor Galama en kapelaan van Rooijen.

Tevens organiseerde hij jarenlang de huis-aan-huiscollecte ten bate van de r.-k. universiteit St. Radboud te Nijmegen. Voorts vervulde hij ondermeer functies in de toenmalige plaatselijke KVP-afdeling, en was hij voorzitter van Harmonie Crescendo en consul van de ANWB.

Vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voor zijn verdiensten op kerkelijk gebied kreeg hij de Pauselijke onderscheiding Bene Merenti. In oktober 1976 werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Bergh.

De heer Helmink was gehuwd en had een zoon en twee dochters. Hij overleed op 20 december 1995 en is begraven te Wehl.

Bron

  • Th.G.B.M. Helmink

Sjabloon:Onderwerp