Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hermsen, Wilhelmus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim Hermsen in 1936

Wim Hermsen uit Lengel werd op 31 oktober 1909 geboren als zoon van Willem Hermsen en Theodora Koster. Hij was een oudere broer van Johannes Wilhelmus Hermsen.

Hermsen was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 dienstplichtig soldaat bij de 1e compagnie van het 3e bataljon van het 8e Regiment Infanterie (1-III-8 RI). Bij dit regiment, dat op en bij de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Twee andere gesneuvelde Berhgse militairen dienden eveneens bij dit regiment, te weten korporaal Van Til en soldaat Span.

Hermsens compagnie maakte deel uit van de voorposten in het veld aan de oostkant van de berg. Hermsen was gestationeerd in de stelling bij de boerderij Middelkoop aan een zandpad niet ver van de Rijn. Bij de zware strijd om de voorposten is Hermsen op 11 mei 940 gesneuveld (op zijn grafsteen staat per abuis 13 mei). Zijn lichaam werd op 18 mei in zijn stelling gevonden samen met die van nog acht gesneuvelden, en dezelfde dag begraven op het Ereveld. Een dag eerder waren er in dezelfde stelling al vier doden geborgen.

Soldaat Hermsen
Hermsens graf op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
De vermelding van Hermsen op blz. 1327 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945

Hermsen rust op het Militair Ereveld Grebbeberg in rij 5, graf 12.

Hij staat vermeld:

Zijn overlijden is op 31 december 1940 aangegeven in de gemeente Rhenen door G. Smit, een Rhenense timmerman die enkele weken eerder ook het overlijden van soldaat Span had aangegeven. Een uittreksel uit deze akte werd op 10 januari 1941 ingeschreven in de gemeente Bergh.

Andere militairen van 8 RI

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.


Bronnen