Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hijmans, Johanna

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johanna Hijmans werd op 15 juni 1890 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Hartog Hijmans en Sebilla Wertheim.

Van 1909 tot 1913 was zij, met slechts enkele korte onderbrekingen, in Pruisen. Toen zij op 9 juni 1913 terugkeerde uit Hemer in het Sauerland, was haar beroep modiste. Ook haar zus Henriëtte was modiste.

Lang bleef zij niet in 's-Heerenberg. In juli en augustus 1913 was zij in Hilversum en vervolgens woonde zij van november dat jaar tot eind mei 1915 in Den Haag. Daarna volgde nog een verblijf in Medemblik van juli 1916 tot maart 1917. Ze kwam toen terug naar 's-Heerenberg, waar zij tot haar huwelijk bleef wonen.

Zij trouwde op 30 augustus 1921 in Bergh met Koppel Hartog Koppel, geboren op 5 juni 1877 in Apeldoorn als zoon van Jacob Koppel en Jozina Frijda. Koppel was al in 1879 met zijn ouders, broer en twee zussen naar Zutphen verhuisd. In september 1921 zijn Johanna en haar man in Zutphen gaan wonen. Eerst woonden zij in de Isendoornstraat, later op het adres Vischpoortplein 14. Ook Johanna's oudste zus Julia woonde in Zutphen.

Het beschreven gedeelte van de Gezinskaart (de opvolger van het Bevolkingsregister) van Johanna en haar gezin in de gemeente Zutphen…
…links de voorkant, rechts de achterkant.
Klik op de kaarten voor een vergroting

Johanna en Koppel hadden twee dochters:

  • Sebilla (* 10 februari 1923, † 31 januari 1943 in Auschwitz)
  • Jozina Frederika (* 2 mei 1929, † 27 november 1942 in Auschwitz)
Johanna Hijmans' overlijdensakte in de gemeente Zutphen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Johanna is met haar hele gezin omgekomen in de Holocaust. Zij stierf met haar man en haar jongste dochter op 27 november 1942 in Auschwitz. Zij was 52 jaar en haar man 65 jaar. Haar oudste dochter stief twee maanden later, eveneens in Auschwitz.

Johanna's overlijden is, net als dat van haar man en haar jongste dochter, op 8 december 1950 ingeschreven in de gemeente Zutphen. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten. Van haar oudste dochter is geen overlijdensakte aangetroffen.

Johanna en haar gezin staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Bronnen