Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hijmans, Julia

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Julia Hijmans werd op 5 juli 1879 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Hartog Hijmans en Sebilla Wertheim.

Ze was nog geen achttien jaar toen zijn op 1 april 1897 als dienstbode ging werken bij de Joodse tapijtfabrikant Philip Prins in Dinxperlo. Eind september 1898 keerde zij terug naar 's-Heerenberg. Van begin september tot eind november 1900 werkte zij weer als dienstbode in Dinxperlo, dit keer in de huishouding van Benjamin Prins, een broer van Philip. Philip en Benjamin Prins waren zonen van tapijtfabrikant Maurits Prins (1840-1913), die in 1882 zijn tapijtfabriek van Deventer naar Dinxperlo had verplaatst. Meerdere leden van de familie Prins zijn in de Holocaust omgekomen. De fabriek is na de Tweede Wereldoorlog opgegaan in de firma Veneta en is nog tot 1978 in bedrijf geweest.

Uit het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 7 augustus 1936

Van januari 1904 tot november 1906 werkte Julia in het westen van het land (Vlaardingen, Den Haag). Op 22 oktober 1908 trouwde zij in Bergh met Lowie ten Bosch, geboren op 16 december1866 in Ruurlo als zoon van Isaak ten Bosch en Heintjen Windmuller. Een maand later verhuisde zij naar Ruurlo, waar zij met haar man bij haar schoonouders introk. Zij kreeg één kind, Henri Isidor. Hij werd geboren op 23 oktober 1909 en overleed op 4 augustus 1936 in Arnhem, 26 jaar oud. Waarschijnlijk stierf hij daar in een ziekenhuis, want zijn overlijden is zowel in Arnhem als in zijn woonplaats Ruurlo aangegeven.

In maart 1937, verhuisde Julia met haar man van Ruurlo naar Zutphen. Zij waren toen al een ouder echtpaar; 57 en 70 jaar oud. Hun adres was Deventerweg 2. Ook Julia's jongste zus Johanna woonde in Zutphen.

Het beschreven gedeelte van de Gezinskaart (de opvolger van het Bevolkingsregister) van Julia en haar man in de gemeente Zutphen ...
... Links de voorkant, rechts de achterkant.
Klik op de kaarten voor een vergroting.

Julia en haar man hebben de oorlog niet overleefd. Op 13 maart 1943 zijn zij omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij was 63 jaar en haar man 76 jaar. Haar overlijden is op 11 februari 1950 ingeschreven in de gemeente Zutphen, nadat dat van haar man daar al op 9 december 1949 was ingeschreven . Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten.

Julia en haar man staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Julia Hijmans' overlijdensakte in de gemeente Zutphen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.


Bronnen