Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Huntink, Johannes Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Huntink als militair

Jan Huntink werd geboren te Braamt op 30 maart 1913 en overleed te Doetinchem op 11 mei 1980. Hij was een zoon van Hermanus (Manus) Huntink en Maria Francisca (Marie) Elbers.

Jan was metselaar van beroep en moest voor zijn nummer in dienst in 1933. Hij was toen gelegerd in de kazerne Oudestraat te Kampen. In 1939 werd hij gemobiliseerd i.v.m. de oorlogsdreiging en hij vocht in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg. Na 5 dagen werd hij gevangen genomen en met zijn maten bijeen gedreven op een weiland ergens tussen Wageningen en Rhenen. Anders dan veel andere krijgsgevangenen werd hij niet afgevoerd naar Duitsland, maar werd enkele dagen later gedemobiliseerd en kon naar huis (uiteraard zonder wapens).

Jan trouwde al voor de oorlog, op 17 september 1938 met Bendina Wilhelmina (Dientje) van Ampting uit Braamt en zij kregen 3 dochters.

Op de Grebbeberg is Jan zijn plaatsgenoot Gerrit Kinnaer tegen gekomen. Later woonden zij, met hun gezinnen, jaren naast elkaar in hetzelfde huis (twee onder een kap) te Braamt.