Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jacob, Sallie

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Graf nr. 21 op de Joodse begraafplaats in
's-Heerenberg is van Sallie Jacob.

Sallie Jacob werd op 15 juli 1885 geboren in Zelhem als zoon van Meijer Jacob en Saartje Levie. Hij was een broer van Lea Jacob.

Hij trouwde op 14 januari 1918 in Bergh met Helena Straus, geboren op 24 juni 1894 in 's-Heerenberg als dochter van Joseph Straus en Sara Hertz.

Sallie was in 1919 een van de oprichters van de Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank. Tot het faillissement in 1930 was hij als commissaris aan deze bank verbonden.

Daarna had hij een confectiezaak, de N.V. Jacob, in het pand Molenpoortstraat 89b in 's-Heerenberg, naast G.W. Schuurman (tegenwoordig De Snor). De 's-Heerenbergse middenstandsvereniging weigerde hem het lidmaatschap uit vrees voor concurrentie. Daarom moest hij, anders dan de georganiseerde winkeliers, een vergunning aanvragen om een winkelverloting te mogen organiseren. Die heeft hij overigens gekregen, en een van de prijzen was een herenrijwiel geleverd door fietsenmaker Bloemendaal. In 1929 heeft hij zijn zaak door een verbouwing een luxe aanzien gegeven, maar daarmee is hij zijn doel wellicht voorbij geschoten. De mensen stonden wel door de etalageruiten te kijken, maar durfden zo'n deftige winkel nauwelijks binnen te stappen.

Sallie overleed op 4 april 1938 en werd begraven op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg. Leopold Straus heeft zijn overlijden aangegeven bij de gemeente Bergh. Zijn voorraden werden door een groep Amsterdamse kooplieden opgekocht. Zijn weduwe emigreerde in 1939 met haar pleegdochter en dier echtgenoot naar Chili. Het pand is verkocht aan Wim Gilsing.


Bronnen