Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Keulen, Aloysius Gerardus Maria van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Wiet van Keulen op een foto eind 1932 gemaakt bij fotograaf Massing in Emmerik.

Aloysius (Wiet, Louis) Gerardus Maria van Keulen was van 1932 tot 1937 onderwijzer aan de R.-K. Jongensschool Sint Willibrordus aan de Oude Doetinchemseweg in 's-Heerenberg.

Van Keulen werd op 17 februari 1912 geboren in Pannerden als zoon van Johannes Wilhelmus van Keulen en Anna Wilhelmina Jurrius.

In september 1927 vertrok hij als 15-jarige naar de Ludgeruskweekschool in Hilversum om tot onderwijzer opgeleid te worden. Officieel heette de kweekschool toen Aartsbisschoppelijke Kweekschool voor R.K. Onderwijzers onder bescherming van den H. Ludgerus. In 1931 behaalde hij zijn diploma en keerde terug naar zijn ouders, die toen in Oud-Zevenaar woonden. Met hulp van de pastoor van Oud-Zevenaar kreeg hij zijn eerste baan aan jongensschool in 's-Heerenberg. Al op 29 september 1931 werd hij ingeschreven in het bevolkingsregister van Bergh, hoewel zijn contract pas per 1 januari 1932 inging. Hij woonde bij de familie Meijer in Lengel. In augustus 1933 slaagde hij in Arnhem voor de hoofdakte.

Op 23 december 1936 werd hij uitgeschreven naar Zevenaar, waar hij per 1 januari 1937 was benoemd aan de Andreasschool in die plaats. Toen hij daar les gaf, trouwde hij op 30 juli 1941 met Maria Johanna Christina Polman, geboren op 16 november 1913 in Zevenaar als dochter van Christianus Johannes Polman en Maria Antonia Johanna Jansen. Zij kregen vier zonen.

In 1954 werd hij hoofd van de nieuwe Maria Reginaschool, die dat jaar was gesticht in Zevenaar. Deze functie heeft hij tot 1974 vervuld.

Van Keulen overleed in Zevenaar op 6 mei 2001, 89 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 9 september 2005, 91 jaar oud.

Wiet van Keulen (links) met zijn collega's meester Egbers, juffrouw Vallinga, juffrouw Mensing, meester Ten Velde en …?

Klik op de foto's voor een vergroting.
Deze foto werd gemaakt in juni 1936 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum als onderwijzeres van juffrouw Vallinga. De locatie is het gymnastieklokaal, gelegen tussen het schoolgebouw en de woning van meester Egbers (hoofd der school)
Zittend v.l.n.r. kapelaan Kloppenborg, kapelaan Van Rooijen, juffrouw Mensing, Els Egbers (dochter van meester Egbers), juffrouw Renée (vriendin van juffrouw Vallinga), juffrouw Vallinga, meester Egbers, pastoor Galama en de heer J. Thuis (schoolbestuur).
Staand v.l.n.r: Wiet van Keulen, onbekend, mevrouw A.M. Egbers-Tielkes (echtgenote van meester Egbers) en meester Ten Velde.

Bronnen