Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kleinpenning, Hermanus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermanus Kleinpenning (Herman) is op 23 oktober 1890 in Braamt geboren als zoon van Theodorus Kleinpenning en Johanna Tomesen. Zijn vrouw Gerharda Span is geboren op 31 januari 1891 in Zeddam. Zij zijn op 15 september 1921 in Zeddam getrouwd. Nadat zijn ouders met hun gezin in 1897 naar Zeddam verhuisden, begonnen zij daar het Stations-Koffiehuis aan de Oude Doetinchemseweg. Na hun huwelijk in 1921 gingen Herman Kleinpenning en Gerharda Span bij het Stations-Koffiehuis wonen. Zij kregen acht kinderen, waarvan een reeds op jonge leeftijd is overleden:

Herman Kleinpenning en Gerharda Span rond 1949 met hun kinderen voor het Stations-Koffiehuis in Zeddam. Achter v.l.n.r. Theo, Annie, Wim (Boelie), Wilhelmien, Dora. Vooraan v.l.n.r. Joop, Herman, Gerharda, Hemmie.
Herman Kleinpenning,
ca. 1925
Herman (derde van links) rond 1910 als lid van de
Zeddamse fietsclub

Herman Kleinpenning (1890) volgde zijn vader Theodorus (1855) op als exploitant van het Stations-Koffiehuis. Het Stations-Koffiehuis werd ook als wachtruimte gebruikt door tramreizigers. Herman Kleinpenning was behalve kastelein ook meubelmaker. In de timmerwerkplaats boven de veewaag aan de Oude Doetinchemseweg maakte hij vanaf 1921 meubelen. Hij kreeg onder andere veel opdrachten voor kasten en ledikanten. Zijn zoon Theo Kleinpenning (1927), ook wel 'Theetje meubel' genoemd, werkte veel samen met zijn vader in de timmerwerkplaats. Begin jaren 50 is Theo zelf een meubelzaak begonnen aan de Benedendorpsstraat. De ruimte boven de veewaag is later woonhuis geworden. Ook Theo's broers Joop en Hemmie zijn later actief geworden in de meubelhandel. Een andere broer, Willem bijgenaamd 'Boelie', is na zijn vader Herman kastelein geworden in het Stations-Koffiehuis, dat ook wel bekend stond als Café De Waag.

Herman Kleinpenning met zijn zoon Theo rond 1947 aan het werk voor de meubelhandel aan de Oude Doetinchemseweg.
Het busje van meubelhandel Kleinpenning, met achter het stuur Joop en Hemmie. Op de achtergrond de meubelhandel die boven de veewaag gevestigd was. Jaren 50.
Herman Kleinpenning staat voor het pand aan de Benedendorpsstraat in Zeddam, waar zijn zoon Theo rond 1952 een eigen meubelzaak begon. Theo werd in Zeddam ook wel 'Theetje meubel' genoemd.

Enkele advertenties in de Graafschapbode van het Stations-Koffiehuis, de meubelzaak en de timmerwerkplaats van Herman Kleinpenning.

7 november 1924
16 januari 1933
17 juli 1936
8 augustus 1938

Bronnen