Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kleinpenning, Theodorus Gerhardus 1855

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Johanna Gerritsen (1821), de moeder van Theodorus (1855). Zij was getrouwd met Wilhelmus Kleinpenning (1821) Foto ca. 1905

Theodorus Gerhardus Kleinpenning is in 1855 geboren als enig kind van Wilhelmus Kleinpenning (1821) uit Groessen en Johanna Gerritsen (1821) uit Wehl. Het geboortehuis van Theodorus (1855) lag aan de Sinderdyck in Wehl. Hij is op 9 januari 1877 in Wijnbergen getrouwd met Johanna Lamberdina Tomesen (1855). Na hun huwelijk vestigden Theodorus en Johanna zich in Wijnbergen op de Timp in een huis genaamd "Bethlehems Huuske". Later verhuisden zij naar de Tol bij Wijnbergen en vervolgens naar Braamt. Theodorus was in die tijd metselaar en begon een eigen metselaarsbedrijf. In 1897 verhuisden zij vanuit Braamt naar Zeddam.


Theodorus Kleinpenning en Johanna Tomesen kregen acht kinderen. De eerste drie werden in Wijnbergen geboren, de anderen in Zeddam:

Theodorus Kleinpenning en Johanna Tomesen bij hun huwelijk in 1877
Het Stations-Koffiehuis met op de achtergrond het tramstation in Zeddam. Ook is de tram te zien.
Het interieur van het café van het Stations-Koffiehuis in Zeddam rond 1930. Pim Issing, de boswachter, staat in uniform bij de potkachel. Links zitten enkele medewerkers van Staatsbosbeheer die voor (houtverkoop) naar Zeddam waren gekomen. Het Stations-Koffiehuis werd vaak door tramreizigers als wachtruimte gebruikt.

Naast het Gildehuis in Zeddam kocht Theodorus een huis van mej. Verboon. Na de opening van de tramweg tussen Zutphen en Emmerik in 1902 werd een deel van het woonhuis door Theodorus ingericht als Stations-Koffiehuis (ook genoemd: Stations-Café). Aangrenzende percelen werden opgekocht waar een veewaag en een werkplaats werden ingericht. Op de veewaag werden aan het begin vooral varkens en biggen gewogen voordat zij met de tram vervoerd werden. De waag werd in 1910 door Theodorus Kleinpenning gekocht in Emmerik.

Theodorus en Johanna bij hun 40-jarig huwelijk in 1917, omgeven door hun acht kinderen met partners.
Theodorus en Johanna bij hun 60-jarig huwelijk in 1937
Theodorus Kleinpenning bij de werkplaats aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam met (achter)kleinkind
Theodorus Kleinpenning (1855) en Johanna Tomesen op hun 72-jarige huwelijksdag op 9 januari 1949.Zij krijgen thuis bezoek van kleinkinderen-tweeling Wilhelmina en Theodora Kleinpenning (1924).
Artikel in De Gooi- en Eemlander van 7 januari 1949 over de 72-jarige huwelijksdag van Theodorus Kleinpenning en Johanna Tomesen.
Theodorus viert het 72 jaar getrouwd zijn met een kopje koffie en een koekje op bed.

Theodorus Kleinpenning en Johanna Tomesen zijn uiteindelijk 72 jaar getrouwd geweest. Deze dag brachten zij thuis in Zeddam door op bed. Zij overleden beide in Zeddam in 1949, Theodorus op 5 maart en Johanna op 12 december van dat jaar.

Bronnen

  • Gerard Kleinpenning, Vijf eeuwen handel en wandel van de familie Kleinpenning 1510 - 2001. Duiven 2001
  • Website familiekleinpenning.nl Deze website is in november 2020 i.v.m. overlijden van de auteur Gerard Kleinpenning opgeheven.
  • Delpher.nl