Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kok, Marinus Joseph: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Kleine aanvulling)
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
'''Marinus Joseph Kok''' was [[Artsen|huisarts]] in [['s-Heerenberg]] en [[Zeddam]]. Hij werd op 15 april [[1903]] geboren in Utrecht als zoon van Johannes Kok en Elisabeth Antonia van Rijn. Op 5 februari [[1930]] trouwde hij in Utrecht met Wilhelmina Elisabeth Kusters, dochter van Johannes Albertus Kusters en Wilhelmina Elisabeth van Rooijen.
'''Marinus J.H. Kok''' is geboren te Utrecht op 15 april [[1903]].
 
  
In [[1930]] heeft hij de huisartsenpraktijk van de heer [[Knoppien, Lubbertus|Knoppien]] aan de [[Oudste Poortstraat]] te [['s-Heerenberg]] overgenomen. In [[1931]] is het middelpunt van de praktijk naar de [[Stationsstraat Zeddam|Stationsstraat]] 6 in [[Zeddam]] verhuisd.
+
Kort na zijn huwelijk heeft dokter Kok de huisartsenpraktijk van [[Knoppien, Lubbertus|dokter Knoppien]] aan de [[Oudste Poortstraat]] in 's-Heerenberg overgenomen. In [[1931]] is het middelpunt van de praktijk verhuisd naar de [[Stationsstraat Zeddam|Stationsstraat]] 6 in Zeddam.
  
 
Het [[Adresboek 1935]] vermeldt dat het telefoonnummer is 's-Heerenberg 15 was, en in Zeddam 6.
 
Het [[Adresboek 1935]] vermeldt dat het telefoonnummer is 's-Heerenberg 15 was, en in Zeddam 6.
  
Na een ongeveer 30 jaar in 's-Heerenberg en Zeddam werkzaam te zijn geweest heeft, in verband met zijn benoeming tot schoolarts te Nijmegen, de heer Kok op 1 september [[1960]] zijn praktijk neergelegd.
+
Op Goede Vrijdag [[1945]], kort voor de [[bevrijding]], hebben Duitse militairen twee of drie [[Canadese bevrijders|Canadese]] krijgsgevangenen bij hem gebracht. Het is niet bekend wat hun mankeerde, maar ze zeiden dat het nog hooguit drie dagen zou duren voor Zeddam bevrijd zou worden. Dat werden er twee.
  
Zijn patiënten uit 's-Heerenberg werden doorverwezen naar de heer [[Massop, J.H.A.|J.H.A. Massop]] en zijn patiënten uit Zeddam naar de heer [[Ubachs, L.M.A.C.|L.M.A.C Ubachs]] uit Nijmegen.
+
Na ongeveer dertig jaar in 's-Heerenberg en Zeddam werkzaam te zijn geweest heeft dokter Kok op 1 september [[1960]] zijn praktijk neergelegd. Hij vertrok naar Nijmegen, waar hij was benoemd tot schoolarts. Zijn 's-Heerenbergse patiënten werden doorverwezen naar dokter [[Massop, J.H.A.|J.H.A. Massop]] en zijn Zeddamse patiënten naar dokter [[Ubachs, L.M.A.C.|L.M.A.C Ubachs]].
  
De heer Kok is initiatiefnemer tot de [[Katholieke Culturele Kring]] afdeling Zeddam waarvan hij lang voorzitter is geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van het Ziekenfonds ''De Oude IJssel'' en voorzitter van de Regionale Commisie tot Toezicht op [[Ziekenfondsen]].
+
Dokter Kok was initiatiefnemer van de Katholieke Culturele Kring, afdeling Zeddam, waarvan hij lang voorzitter is geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van het Ziekenfonds ''De Oude IJssel'' en voorzitter van de Regionale Commissie tot Toezicht op [[Ziekenfondsen]].
  
{{Onderwerp|Personen|Artsen|Gezondheidszorg}}
+
== Bronnen o.a. ==
 +
*[[De achterkant van Montferlands vrijheid]], blz. 131
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
 
 +
[[Categorie:Kock en Kok]] [[Categorie:Artsen]] [[Categorie:Huisartsen 's-Heerenberg]] [[Categorie:Huisartsen Zeddam]]

Huidige versie van 2 mrt 2022 om 06:55

Marinus Joseph Kok was huisarts in 's-Heerenberg en Zeddam. Hij werd op 15 april 1903 geboren in Utrecht als zoon van Johannes Kok en Elisabeth Antonia van Rijn. Op 5 februari 1930 trouwde hij in Utrecht met Wilhelmina Elisabeth Kusters, dochter van Johannes Albertus Kusters en Wilhelmina Elisabeth van Rooijen.

Kort na zijn huwelijk heeft dokter Kok de huisartsenpraktijk van dokter Knoppien aan de Oudste Poortstraat in 's-Heerenberg overgenomen. In 1931 is het middelpunt van de praktijk verhuisd naar de Stationsstraat 6 in Zeddam.

Het Adresboek 1935 vermeldt dat het telefoonnummer is 's-Heerenberg 15 was, en in Zeddam 6.

Op Goede Vrijdag 1945, kort voor de bevrijding, hebben Duitse militairen twee of drie Canadese krijgsgevangenen bij hem gebracht. Het is niet bekend wat hun mankeerde, maar ze zeiden dat het nog hooguit drie dagen zou duren voor Zeddam bevrijd zou worden. Dat werden er twee.

Na ongeveer dertig jaar in 's-Heerenberg en Zeddam werkzaam te zijn geweest heeft dokter Kok op 1 september 1960 zijn praktijk neergelegd. Hij vertrok naar Nijmegen, waar hij was benoemd tot schoolarts. Zijn 's-Heerenbergse patiënten werden doorverwezen naar dokter J.H.A. Massop en zijn Zeddamse patiënten naar dokter L.M.A.C Ubachs.

Dokter Kok was initiatiefnemer van de Katholieke Culturele Kring, afdeling Zeddam, waarvan hij lang voorzitter is geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van het Ziekenfonds De Oude IJssel en voorzitter van de Regionale Commissie tot Toezicht op Ziekenfondsen.

Bronnen o.a.