Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kok, Marinus Joseph

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 25 nov 2016 om 11:59 (Bronnen o.a.: cat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Marinus Joseph Kok werd op 15 april 1903 geboren te Utrecht.

In 1930 heeft hij de huisartsenpraktijk van de heer Knoppien aan de Oudste Poortstraat te 's-Heerenberg overgenomen. In 1931 is het middelpunt van de praktijk verhuisd naar de Stationsstraat 6 in Zeddam.

Het Adresboek 1935 vermeldt dat het telefoonnummer is 's-Heerenberg 15 was, en in Zeddam 6.

Op Goede Vrijdag 1945, kort voor de bevrijding, hebben Duitse militaiten twee of drie Canadese krijgsgevangenen bij hem gebracht. Het is niet bekend wat hun mankeerde, maar ze zeiden dat het nog hooguit drie dagen zou duren voor Zeddam bevrijd zou worden. Dat werden er twee.

Na ongeveer dertig jaar in 's-Heerenberg en Zeddam werkzaam te zijn geweest heeft de heer Kok op 1 september 1960 zijn praktijk neergelegd. Hij vertrok naar Nijmegen, waar hij was benoemd tot schoolarts. Zijn 's-Heerenbergse patiënten werden doorverwezen naar de heer J.H.A. Massop en zijn Zeddamse patiënten naar de heer L.M.A.C Ubachs.

De heer Kok was initiatiefnemer van de Katholieke Culturele Kring, afdeling Zeddam, waarvan hij lang voorzitter is geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van het Ziekenfonds De Oude IJssel en voorzitter van de Regionale Commissie tot Toezicht op Ziekenfondsen.

Bronnen o.a.