Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kreukniet, Cornelis Pieter

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Pieter Kreukniet.jpg

Cornelis Pieter (Kees) Kreukniet was in de Tweede Wereldoorlog een verzetsstrijder. Hij werd op 17 juni 1894 geboren in Stokkum als zoon van Cornelis Pieter Kreukniet en Dionisia Cornelia Gent. Hij had vijf oudere zussen, die allemaal in Bergen op Zoom werden geboren.

Zijn vader was notarisklerk. Hij werd met zijn gezin op 23 mei 1894 ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh met als woonplaats Stokkum. Nog geen jaar later, op 2 mei 1895 werd het gezin uitgeschreven naar Den Haag. Kreukniet heeft dus alleen als baby in Bergh gewoond. Hij trouwde op 15 oktober 1924 in Den Haag met Hendrika Cornelia Leonarda Nijs. Dit huwelijk is kinderloos gebleven.

In de Tweede Wereldoorlog werkte Kreukniet bij de Dienst Gemeentewerken in Den Haag. Daar was hij als verzetsman actief bij het drukken en verspreiden van de Haagse verzetskrant Ons Ochtendblad. Op 8 oktober 1944 werd hij gearresteerd toen de Duitsers een inval deden. Zij waren de drukkerij op het spoor gekomen, nadat het papier voor de krant op een verkeerd adres was bezorgd. Kreukniet werd opgesloten in de beruchte Polizeigefängnis van het huis van bewaring in Scheveningen. Deze gevangenis had de bijnaam Oranjehotel en was speciaal bestemd voor politieke gevangenen. In het Dodenboek van het Oranjehotel, waaruit nevenstaande foto komt, staat het volgende over Kreukniet:


Ambtenaar — Gearresteerd 8 October 1944 wegens verspreiding van illegale lectuur — Heeft bij het verhoor de namen van zijn clubgenoten niet genoemd — In het „Oranjehotel” gezeten en aldaar op 28 October 1944 aan longontsteking en pleuris overleden —


In 2022 kon worden vastgesteld dat Kreukniet niet aan longontsteking en pleuris is overleden, maar op zijn sterfdag door een Duits vuurpeloton werd geëxecuteerd. Hij was toen vijftig jaar oud. De executie heeft plaatsgevonden op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar, die de Duitsers gebruikten als fusilladeplaats. Al in maart 1947 werden daar uit een anoniem graf negen lichamen opgegraven. Zij werden overgebracht naar het militair identificatiecentrum in Leusden, maar konden daar toen niet worden geïdentificeerd, althans niet met zekerheid. Zij werden daarom als 'onbekende Nederlanders' begraven op de algemene begraafplaats Rusthof in Leusden. In 2012 werden de stoffelijke resten herbegraven op het Nationale Ereveld in Loenen.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft in 2022 de stoffelijke resten in graf 1397 kunnen identificeren als die van Kees Kreukniet. De woorden 'onbekende Nederlander' zullen desondanks op zijn grafsteen blijven staan.

Het onomstotelijke bewijs voor de identificatie werd geleverd door de resultaten van verwantschapsonderzoek te combineren met laboratorium- en historisch onderzoek. Kreukniets DNA kwam overeen met dat van een achterneef, met wie de BIDKL eerder dat jaar in contact was gekomen. Andere aanwijzingen waren onder meer zijn kunstgebit en een winkelmerkje in zijn overhemd, dat van een kledingzaak vlak bij zijn huis bleek te zijn.

Kreukniets naam staat met die van dertien andere oorlogsslachtoffers op de bronzen herdenkingsplaquette in het stadhuis van Den Haag.

De vermelding van Kreukniet op blz. 576 van de
Erelijst van gevallenen 1940-1945


Bronnen