Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Leijzer, Wilhelmus Leo

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wim Leijzer werd geboren te Gendringen op 26 februari 1925 als zoon van Theodorus Gerhardus Leijzer en Elisabeth Dieker.

Nederlands-Indië

Schrijver bij de Geneeskundige Troepen

In 1946, een half jaar nadat hij in Braamt onderwijzer was geworden, moest Wim in militaire dienst. Hij werd als soldaat-schrijver ingedeeld bij de administratie van een geneeskundige eenheid van de 7 December-Divisie. Daardoor heeft hij in Indië relatief weinig gevaar gelopen. Hij vertrok in de herfst van 1946 en kwam in januari 1950 weer terug.

Nog altijd neemt Wim deel aan veteranenbijeenkomsten, zoals de viering van Veteranendag op 26 juni 2009 in 's-Heerenberg.

Andere militairen van het Korps Geneeskundige Troepen

Zie ook

Onderwijzer

Wim woonde in Etten en was van beroep onderwijzer. Zoals hij in onderstaand artikel uit het jubileumboek 1918 - 1998 "Braamt om de school" zelf scheef, was hij al kort na de bevrijding verbonden aan de lagere school in Braamt.

Op een onderbreking van ruim drie jaar na, toen hij als dienstplichting soldaat in Nederlands-Indië was, heeft Wim in Braamt les gegeven. Hij heeft daar altijd, tot aan zijn pensionering, de gecombineerde 4e en 5e klas gehad. Je zou kunnen zeggen: "Wie in Braamt kent meester Leijzer niet?"

Na zijn huwelijk op 10 juli 1959 ging Wim Leijzer wonen in Zeddam, waar hij na zijn pensioen is blijven wonen. Zijn Indiëtijd is hij niet vergeten, en hij neemt nog steeds deel aan veteranenbijeenkomsten, zoals de Montferlandse activiteiten tijdens de Nederlandse Veteranendag

De Braamtse en de Azewijnse meester Leijzer waren in de verte familie van elkaar. Hun gemeenschappelijke voorvader was Gerrit Leijzer, smid te Etten, aldaar gedoopt op 9 augustus 1791 en overleden op 12 juni 1846. Gerrit was de overgrootvader van de Azewijnse en de betovergrootvader van de Braamtse meester Leijzer.

Wim over zichzelf

Het artikel dat meester Leijzer over zichzelf schreef voor het jubileumboek 1918 - 1998 "Braamt om de school"