Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Litjes, Johannes Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

J.W. Litjes, fabrieksarbeider, in 1940 wonende op het adres Kellenstraat 34 te 's-Heerenberg, werd geboren op 4 april 1904. Hij was getrouwd met Theodora van Koot. Hun dochter Wilhelmina Hendrika Johanna werd geboren op 9 maart 1934

Litjes was tijdens de Duitse inval in mei 1940 als dienstplichtig militair van de lichting 1924 ingedeeld bij het 11e regiment infanterie (11 RI), dat aanvankelijk achter de Grebbeberg bij Elst in reserve werd gehouden. Tijdens de strijd heeft hij het contact met zijn eenheid verloren. Zijn naam staat op een lijst van militairen waarvan in de dagen na de capitulatie bij de gemeentesecretarie van Bergh opgave is gedaan dat zij zich weer thuis bevonden. Bij Litjes staat echter niet vermeld op welke dag hij weer terug was.

Tijdens de oorlogsdagen is Litjes persoonlijke spullen kwijtgeraakt. Net als veel andere militairen die hetzelfde was overkomen, heeft hij hiervoor bij de gemeente Bergh een aanvraag voor schadevergoeding ingediend. De gemeente heeft de aanvraag doorgestuurd naar de Koninklijke Nationale Vereeninging tot Steun aan Miliciens (Stamil) in Amsterdam. Litjes werd een schadevergoeding toegekend van vijftien gulden. Zijn vrouw heeft dit bedrag op 3 februari 1941 op het gemeentehuis in ontvangst genomen.

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de bataljons van 11 RI in kleine letters als legerkorps- en divisiereserve staan aangegeven.

Andere militairen van 11 RI:


Bronnen

  • Gemeentearchief Bergh, inventarisnummer 1587 (Stukken betreffende dienstplichtigen, waaronder inzake lotgevallen van militairen uit de gemeente gedurende de meidagen van 1940)
  • Bevolkingsregister Bergh