Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Liutgard I van Hamaland: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(cat)
k (Bronnen: cat)
 
(12 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Liutgard I''' (* ca. [[952]]/[[955]] - † 22 oktober [[995]]) was de eerste abdis van het [[Stift Elten]] en de jongste dochter van graaf [[Wichman van Hamaland]] en Liutgard, dochter van Arnulf I van Vlaanderen.
+
'''Liutgard I''' (* ca. [[952]]/[[955]] - † 22 oktober [[995]]) was de eerste abdis van het [[Stift Elten]] en de jongste dochter van graaf [[Wichman IV van Hamaland]] en [[Liutgard van Vlaanderen]].
  
Het geboortejaar van Liutgard is niet bekend, maar daar haar ouders rond 955 getrouwd zijn en ze niet lang daarna geboren zal zijn, is ze reeds als kind in [[967]] abdis geworden. Ook het overlijdensjaar is niet met zekerheid bekend, maar aangenomen wordt dat het rond het jaar 995 is geweest. De datum van 22 oktober daarentegen is zo goed als zeker, aangezien het in het ''necrologium'' genoteerd staat. Ze lag begraven voor het altaar van Johannis de doper in de kerk, maar door verbouwingen aan de kerk is het graf verloren gegaan.  
+
Het geboortejaar van Liutgard is niet bekend, maar haar ouders zijn tussen [[947]] en [[950]] getrouwd en zij werd na haar zus [[Adela van Hamaland|zus Adela]] geboren. Dit betekent dat zij nog geen twintig was toen zij in [[967]] abdis werd. Ook haar overlijdensjaar is niet met zekerheid bekend, maar aangenomen wordt dat het rond het jaar 995 is geweest. De datum van 22 oktober (''XI Kal Nov.'') is daarentegen zo goed als zeker, aangezien dit in het [[Necrologium van Elten]] genoteerd staat. Ze werd opgevolgd door haar [[Liutgard II van Hamaland|nicht Liutgard]].
  
Na het overlijden van haar vader werd er verbitterd gevochten over de erfenis met haar oudere zus [[Adela|Adela van Hamaland]].
+
Ze lag [[Graven van graven|begraven]] in de [[Sint-Vituskerk|stiftskerk]] voor het altaar van Johannes de Doper, maar door verbouwingen aan de kerk is het graf verloren gegaan.
 +
 
 +
Na het overlijden van haar vader werd er verbitterd gevochten over de erfenis met haar oudere zus Adela.
 +
 
 +
De [[Luitgardisstraße]] in [[Hoog-Elten]] is naar haar genoemd.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
# ''Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leyden, 1853
+
*''Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leyden, 1853
# ''Burg und Stift Elten am Niederrhein'', G. Binding,  W. Janssen, F. K. Junklaaß; Rheinland Verlag, Düsseldorf, 1970.
+
*''Burg und Stift Elten am Niederrhein'', G. Binding,  W. Janssen, F. K. Junklaaß; Rheinland Verlag, Düsseldorf, 1970.
  
[[Categorie:Stift Elten]] [[Categorie:Geschiedenis]]
+
[[Categorie:Abdissen Stift Elten|Hamaland]] [[Categorie:Necrologium van Elten|Hamaland]] [[Categorie:Graven van Hamaland|Hamaland]] [[Categorie:Graven van graven|Hamaland]]

Huidige versie van 6 jun 2022 om 06:42

Liutgard I (* ca. 952/955 - † 22 oktober 995) was de eerste abdis van het Stift Elten en de jongste dochter van graaf Wichman IV van Hamaland en Liutgard van Vlaanderen.

Het geboortejaar van Liutgard is niet bekend, maar haar ouders zijn tussen 947 en 950 getrouwd en zij werd na haar zus zus Adela geboren. Dit betekent dat zij nog geen twintig was toen zij in 967 abdis werd. Ook haar overlijdensjaar is niet met zekerheid bekend, maar aangenomen wordt dat het rond het jaar 995 is geweest. De datum van 22 oktober (XI Kal Nov.) is daarentegen zo goed als zeker, aangezien dit in het Necrologium van Elten genoteerd staat. Ze werd opgevolgd door haar nicht Liutgard.

Ze lag begraven in de stiftskerk voor het altaar van Johannes de Doper, maar door verbouwingen aan de kerk is het graf verloren gegaan.

Na het overlijden van haar vader werd er verbitterd gevochten over de erfenis met haar oudere zus Adela.

De Luitgardisstraße in Hoog-Elten is naar haar genoemd.

Bronnen

  • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leyden, 1853
  • Burg und Stift Elten am Niederrhein, G. Binding, W. Janssen, F. K. Junklaaß; Rheinland Verlag, Düsseldorf, 1970.