Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meisters, Peter Cornelius

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 27 feb 2021 om 10:18 (kruidendestilleerderij)
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter Meisters werd geboren op 2 mei 1875 als zoon van Cornelis Meisters en Johanna Hendrina van Rossum.

Na de dood van zijn vader in 1897 tot zijn overlijden op 13 februari 1938 was hij de rentmeester van de Byvanck, een in cultuur-historisch opzicht zeer waardevol bosgebiedje, zo'n drie kilometer ten noord-westen van Beek. Hij woonde in huize De Steeg op het landgoed. Naast de zorg over de Byvanck had hij een brede intelectuele belangstelling, die tot uiting kwam in diverse wetenschappen zoals geologie, cultuurhistorie, sterrenkunde en biologie. De grondslag hiervoor werd waarschijnlijk gelegd tijdens zijn noodgedwongen afgebroken priesterstudie. Door de plotselinge dood van zijn vader Cornelis werd hij namelijk naar huis geroepen om diens taken over te nemen. Peter is altijd ongehuwd gebleven.

Samen met pastoor Van Angeren en Henri Vermeulen vormde hij een hechte vriendschap van gelijkgestemde zielen. Ze werden wel 'de Drie Goden' genoemd. Alphons Vermeulen heeft hier beeldend over geschreven vanuit het perspectief van een jonge vriend.

Samen met meester Vermeulen, Maximiliaan Lochner von Hüttenbach (destijds eigenaar van De Byvanck) en pastoor Van Sonsbeeck van Stokkum was hij in 1929 en 1930 actief betrokken bij de kruidendestilleerderij aan de Boterweg in Beek. Voordien was hij al betrokken bij het drogen van geneeskrachtige kruiden.

Er is in Beek een straat naar hem genoemd.

Otto Smits van de veldwerkgroep Beek-Loerbeek schreef aan de hand van Peter Meisters' dagboeken een artikel met de titel De passie voor de jacht van Peter Meisters. Het artikel is te lezen in Old Ni-js nr. 97.

Peter Meisters in of omstreeks de Eerste Wereldoorlog bij een grensovergang. Links staan twee Nederlandse sergeants, te herkennen aan onder meer de "bananenschil" op hun ondermouw. Rechts staan twee Duitse militairen.
KLik voor een vergroting.
Op jacht in de Byvanck in de jaren dertig. Van links naar rechts: Willem van der Heijden, Henri Vermeulen, Peter Meisters en Mannus Gerrits.

Externe link

Bronnen