Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Michels, Johann Mathias

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een advertentie van De Roos toen Michels eigenaar was

Johann Mathias Michels was van 1914 tot 1922 eigenaar van hotel-café De Roos in Beek.

Hij werd op 17 juli 1874 geboren als zoon van Theodor Johann Michels, landbouwer, en Katharina Thissen. Als zijn geboorteplaats worden Horst, Horst-Emscher en Recklinghausen in Pruisen genoemd. Dit is niet eenduidig, maar het moet om een plaats aan de noordkant van het Ruhrgebied gaan. Zijn broers en zus werden geboren in Niedermassen en Hardinghausen, die ook in deze streek liggen, evenals Kirchhellen, vanwaar zijn ouders in april 1885 met hun kinderen naar Klein-Azewijn zijn vertrokken. In mei 1897 verhuisden naar Gendringen. Zij hadden allen de Duitse nationaliteit.

Michels' beroep was landbouwer toen hij op 18 juni 1914 in Steenderen trouwde met Catharina Antoinette Hetterscheid, geboren in Steenderen op 31 oktober 1879 als dochter van Antonius Dominicus Johannes Hetterscheid, winkelier, en Antoinette Cecilia Eijkholt.

Na zijn huwelijk verhuisde Michels naar Beek, waar hij De Roos had overgenomen van Hendrikus Gerritsen. Hij sloopte en herbouwde het pand in 1918 en liet er in 1921 een stuk bij aanbouwen.

In deze jaren werden zijn vier kinderen geboren:

Op 29 april 1922 verhuisde Michels met zijn gezin in Baak, gemeente Steenderen. De Roos kwam daarmee te koop te staan. Bij de registratie in het bevolkingsregister van Steenderen werd als Michels' beroep handelsreiziger genoteerd. In Baak woonde hij met zijn gezin zijn schoonzus Marie, die het station met wacht- en gelagkamer van de stoomtram tussen Zutphen en Emmerik beheerde. In juni 1928 werd hij uitgeschreven uit de gemeente Steenderen wegens vertrek naar de gemeente Waalre onder Eindhoven. Daar vestigde hij zich in de Emmastraat in Aalst.

Michels overleed op 9 september 1948 op 74-jarige leeftijd in Eindhoven. Zijn woonplaats was toen Waalre, waar zijn overlijden op 23 september werd ingeschreven na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het register van overlijden te Eindhoven. Zijn vrouw overleed in Waalre op 7 oktober 1958, 78 jaar oud.

Mobilisatie voor De Roos in 1914.
Op het bord aan de muur staat Vergunning J.M. Michels.
Een advertentie van Michels in dagblad De Tijd van 11 augustus 1921

Bronnen