Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mol, Dick

Uit Berghapedia
Versie door BenninkR (overleg | bijdragen) op 1 okt 2020 om 08:23 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Amateur-paleozoöloog

Dick Mol (Winterswijk, 1955) is een Nederlandse amateur-paleozoöloog, die wereldwijde bekendheid geniet. Hij is als honorair onderzoeksmedewerker voor fossiele zoogdieren verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In het dagelijks leven is hij douaneambtenaar op Luchthaven Schiphol, waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in namaak-merkproducten. In deze functie was hij ook te zien in de jaren 90 serie op televisie zender Yorin: Schiphol Airport. In de jaren tachtig was hij bij de douane in 's-Heerenberg.

Mol houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen van en publiceren over vondsten in de Noordzee van zoogdieren uit de IJstijd in het Pleistoceen. In Siberië heeft hij deelgenomen aan wetenschappelijke expeditie's. Hierbij heeft hij meegeholpen bij opgravingen van zoogdieren uit de ijstijd uit de permafrost (eeuwig bevroren bodem). Hierbij zijn hoofdzakelijk wolharige mammoet en met huid en haar opgegraven met in sommige gevallen ook maag- en darminhoud.

Mol heeft voor Nederlandse televisiebedrijven en televisiebedrijven uit andere landen expedities met boomkorkotters op de Noordzee georganiseerd. Hij is betrokken geweest bij de natuurdocumentaires Raising the Mammoth en Land of the Mammoth van Discovery Channel. Door zijn veelvuldig voor het voetlicht treden met zijn kennis van mammoet fossielen kreeg hij de bijnaam 'Mister Mammoth'.

Selectie van publicaties

  • De mammoet : sporen uit de IJstijd; Dick Mol & Hans van Essen; BZZTôH (1992); ISBN 9062917283
  • Discovering the Siberian Mammoth; Dick Mol, Christian de Maliave & Bernard Buigue; CERPOLEX/Mammuthus (2004); ISBN 9080894915
  • De wolharige neushoorn: een dier van de mammoetsteppe; Dick Mol, Arthur Oosterbaan & John de Vos; Neushoorn Stichting Nederland (2004); ISBN 9090180133
  • Eiszeitliche Grosssäugetiere der Sibirischen Arktis; Ralf D. Kahlke & Dick Mol; Schweizerbart (

Lid van de Heemkundekring Bergh

Als lid van de Heemkundekring Bergh en mede-organisator van de tentoonstelling in 1983 schreef hij voor Old Ni-js:

  • De mammoet en zijn metgezellen (geologie / tentoonstelling) jg 01 nr 01 blz 4-5
  • 'De mammoet en zijn metgezellen' jg 01 nr 02 blz 28
  • Een bijzondere bodemvondst te Azewijn (geologie / palaeontologie) jg 06 nr 13 blz 4-6

Externe link

Bronnen