Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nieuw-Guineagangers: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (vragenlijst)
k (Categorie)
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
'''Nieuw-Guineagangers''' zijn de omstreeks 30.000 militairen die tussen [[1949]] en [[1962]] hebben gediend in Nederlands Nieuw-Guinea. Aanvankelijk maakte dit gebied deel uit van de kolonie Nederlands-Indië, maar na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië op 27 december 1949 is dit gebied nog tot 1962 een Nederlandse kolonie gebleven. Het bestuur werd toen overgedragen aan de Verenigde Naties, die het een jaar later overdroegen aan Indonesië.
'''Nieuw-Guineagangers''' zijn de omstreeks 30.000 militairen die tussen [[1945]] en [[1962]] hebben gediend in Nederlands Nieuw-Guinea. Aanvankelijk maakte dit gebied deel uit van de kolonie Nederlands-Indië, maar na de soevereiniteitsoverdracht van 27 december [[1949]] is het nog tot 1962 een Nederlandse kolonie gebleven. Het bestuur werd toen overgedragen aan de Verenigde Naties, die het een jaar later overdroegen aan Indonesië.  
 
  
De Nieuw-Guineagangers behoren tot de doelgroep van de [[Nederlandse Veteranendag]]. Van hen hebben ongeveer 110 man tijdens de inzet het leven verloren, waarvan relatief veel bij vliegtuigongelukken. Hun namen staan op het Indië Monument in Roermond (zie onder [[Deelnemers Politionele Acties#De verliezen|de verliezen]] op de pagina [[Deelnemers Politionele Acties]]).
+
De eerste Nieuw-Guineagangers waren [[Deelnemers Politionele Acties#De H-brigade (lichting 1949)|dienstplichigen van de H-brigade]], die nog in de herfst van 1949 naar Nederlands-Indië waren gezonden. Vlak voor de soevereiniteitsoverdracht zijn zij naar Nieuw-Guinea overgeplaatst. Dit betrof het 7e bataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene ('''7 GRPI''', tactisch nummer '''434 BI''') en enkele ondersteunende eenheden.
 +
 
 +
De Nieuw-Guineagangers behoren tot de doelgroep van de [[Nederlandse Veteranendag]]. Van hen hebben ongeveer 110 man tijdens de inzet het leven verloren, waarvan relatief veel bij vliegtuigongelukken. Hun namen staan op het Indië Monument in Roermond (zie onder [[Deelnemers Politionele Acties#De verliezen|de verliezen]] op de pagina [[Deelnemers Politionele Acties]]). Zij hebben recht op het [[Onderscheidingen#Nieuw-Guinea Herinneringskruis (1962)|Nieuw-Guinea Herinneringskruis]].
  
 
[[Bergh|Berghse]] Nieuw-Guineagangers waren:
 
[[Bergh|Berghse]] Nieuw-Guineagangers waren:
*Johannes T.W.M. te Booij, [['s-Heerenberg]]
+
*[[Boekhorst, Bernardus Gerhardus Maria te|Bennie te Boekhorst]] uit [['s-Heerenberg]]
*Jan Weijers, [[Kilder]]  
+
*Johannes T.W.M. te Booij uit 's-Heerenberg
 +
*[[Elshof, Bernardus Antonius|Benny Elshof]] uit [[Kilder]]
 +
*[[Hueskes, Johannes Hendrikus|Jan Hueskes]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Jansen, Wilhelmus Bernardus|Wim Jansen]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Kroes, Gerhardus Bernardus|Gerrit Kroes]] uit [[Zeddam]]
 +
*[[Medze, Paulus Theodorus Johannes|Paul Medze]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Meijer, Bernardus Josephus|Bennie Meijer]] uit Zeddam
 +
*Jan Weijers uit Kilder
  
 
'''Zie ook:''' [[Vragenlijst militairen]]
 
'''Zie ook:''' [[Vragenlijst militairen]]
  
{{Onderwerp|Personen|Militairen}}
+
[[Categorie:Militairen]]

Huidige versie van 4 jan 2016 om 09:37

Nieuw-Guineagangers zijn de omstreeks 30.000 militairen die tussen 1949 en 1962 hebben gediend in Nederlands Nieuw-Guinea. Aanvankelijk maakte dit gebied deel uit van de kolonie Nederlands-Indië, maar na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië op 27 december 1949 is dit gebied nog tot 1962 een Nederlandse kolonie gebleven. Het bestuur werd toen overgedragen aan de Verenigde Naties, die het een jaar later overdroegen aan Indonesië.

De eerste Nieuw-Guineagangers waren dienstplichigen van de H-brigade, die nog in de herfst van 1949 naar Nederlands-Indië waren gezonden. Vlak voor de soevereiniteitsoverdracht zijn zij naar Nieuw-Guinea overgeplaatst. Dit betrof het 7e bataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (7 GRPI, tactisch nummer 434 BI) en enkele ondersteunende eenheden.

De Nieuw-Guineagangers behoren tot de doelgroep van de Nederlandse Veteranendag. Van hen hebben ongeveer 110 man tijdens de inzet het leven verloren, waarvan relatief veel bij vliegtuigongelukken. Hun namen staan op het Indië Monument in Roermond (zie onder de verliezen op de pagina Deelnemers Politionele Acties). Zij hebben recht op het Nieuw-Guinea Herinneringskruis.

Berghse Nieuw-Guineagangers waren:

Zie ook: Vragenlijst militairen