Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nispen, Reginald Alphons van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: links aangepast)
(correctie / aanvulling Zuid-Afrika, cat)
Regel 9: Regel 9:
  
 
== Zuid-Afrika ==
 
== Zuid-Afrika ==
Kort na zijn ontslag is Reginald Alphonse naar Zuid-Afrika vertrokken, waar hij reeds in [[1861]] wordt vermeld. Hij vestigde zich in Transvaal, in die tijd een onafhankelijke Boerenrepubliek (met de officiële naam Zuid-Afrikaansche Republiek), en werd in [[1862]] landdrostklerk van Potschefstroom. Een ''landdrost'' was een bestuursambtenaar. Na een periode als huisonderwijzer werd hij landdrostklerk van Schoemansdal en vervolgens landdrost van Waterberg. Daar had hij de Fries Halbo Kuipers in dienst als landdrostklerk. Uit het levensverhaal van deze Kuipers blijkt dat Van Nispen niet later dan op 3 januari [[1866]] zijn ambt heeft aanvaard. Op 9 oktober [[1872]], de dag dat hij Kuipers aanstelling bekrachtigde, was hij nog steeds in functie. Hij overleed op 14 april [[1874]] op 40-jarige leeftijd in Waterberg en werd begraven in het nabijgelegen Nylstroom.  
+
[[Bestand:Graf R.A. van Nispen.JPG|right|thumb|300px|<center>'''Van Nispens graf in Nylstroom. De tekst luidt:'''<br>HIER RUST<br>Jonkheer<br>R.A. van Nispen<br>In leven landdrost van Waterberg<br>geboren te 's-Heerenberg in Holland<br>1 maart 1832<br>overleden<br>14 april 1874]]
 +
Kort na zijn ontslag is Reginald Alphonse naar Zuid-Afrika vertrokken, waar hij reeds in [[1861]] wordt vermeld. Hij vestigde zich in Transvaal, in die tijd een onafhankelijke Boerenrepubliek (met de officiële naam Zuid-Afrikaansche Republiek), en werd in [[1862]] landdrostklerk van Potschefstroom. Een ''landdrost'' was een bestuursambtenaar. Na een periode als huisonderwijzer werd hij landdrostklerk van Schoemansdal en vervolgens de eerste landdrost van Waterberg. Daar had hij zakelijk te doen met de advocaat van Friese afkomst Halbo Kuipers. Uit het levensverhaal van deze Kuipers blijkt dat Van Nispen niet later dan op 3 januari [[1866]] zijn ambt heeft aanvaard. Op 9 oktober [[1872]] was hij nog steeds in functie. Hij overleed op 14 april [[1874]] op 42-jarige leeftijd in Waterberg en werd begraven in het nabijgelegen Nylstroom.  
  
 
== Gezin en nageslacht ==
 
== Gezin en nageslacht ==
Regel 15: Regel 16:
  
 
Reginald Alphonse is de stamvader van de Zuid-Afrikaanse tak van de familie Van Nispen.
 
Reginald Alphonse is de stamvader van de Zuid-Afrikaanse tak van de familie Van Nispen.
 
+
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
Regel 23: Regel 24:
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
  
{{Onderwerp|Emigranten}}
+
[[Categorie:Nispen,van]] [[Categorie:Emigranten Zuid-Afrika]]

Versie van 28 feb 2016 om 10:05

Jonkheer Reginald Alphons van Nispen werd geboren op 4 maart 1832 te 's-Heerenberg als zoon van Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van Nispen en Eulalie Louise Bender.

Militaire loopbaan

Op 11 augustus 1848, hij was toen zestien jaar, begon Reginald Alphonse een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie als kadet voor het Wapen der Infanterie. Per 31 augustus 1849 werd hij benoemd tot page van Koning Willem III, en op 13 juli 1853 werd hij bevorderd tot 2e luitenant bij het 6e Regiment Infanterie. Drie jaar later, op 2 november 1856, volgde bevordering tot 1e luitenant, waarna hij op 30 april 1857 werd overgeplaatst naar het Regiment Grenadiers & Jagers.

In 1860 eindigde de militaire loopbaan van 1e luitenant Van Nispen. Op 19 mei van dat jaar was hij in een café in Den Haag, toen daar een groep studenten de overige aanwezigen aanzette het studentenlied Io vivat mee te zingen. Reginald Alphonse weigerde dit, en bij de woordenwisseling die daarop volgde, werd hij door een student in zijn gezicht geslagen. Het feit dat hij deze klappen volkomen kalm en zonder zich te verzetten in ontvangst had genomen, werd door meeste van zijn mede-officieren opgevat als een belediging van de officierseer. Hierop werd, zoals de wet in dergelijke gevallen voorschreef, een raad van onderzoek ingesteld die moest nagaan of hij “de waardigheid van de officiersrang had aangerand”.

Het unanieme oordeel van de raad was dat er weliswaar verzachtende omstandigheden waren, maar dat de officier toch uit de militaire dienst moest worden ontslagen. Een verzoek dat zijn vader nog aan de koning had gericht om welwillend tussenbeide te komen, was tevergeefs: Reginald Alphonse moest de dienst verlaten. Vanwege bovengenoemde verzachtende omstandigheden (het is onduidelijk wat die waren) ontving hij voor een periode van vijf jaar nog wel een uitkering van 150 gulden.

Zuid-Afrika

Van Nispens graf in Nylstroom. De tekst luidt:
HIER RUST
Jonkheer
R.A. van Nispen
In leven landdrost van Waterberg
geboren te 's-Heerenberg in Holland
1 maart 1832
overleden
14 april 1874

Kort na zijn ontslag is Reginald Alphonse naar Zuid-Afrika vertrokken, waar hij reeds in 1861 wordt vermeld. Hij vestigde zich in Transvaal, in die tijd een onafhankelijke Boerenrepubliek (met de officiële naam Zuid-Afrikaansche Republiek), en werd in 1862 landdrostklerk van Potschefstroom. Een landdrost was een bestuursambtenaar. Na een periode als huisonderwijzer werd hij landdrostklerk van Schoemansdal en vervolgens de eerste landdrost van Waterberg. Daar had hij zakelijk te doen met de advocaat van Friese afkomst Halbo Kuipers. Uit het levensverhaal van deze Kuipers blijkt dat Van Nispen niet later dan op 3 januari 1866 zijn ambt heeft aanvaard. Op 9 oktober 1872 was hij nog steeds in functie. Hij overleed op 14 april 1874 op 42-jarige leeftijd in Waterberg en werd begraven in het nabijgelegen Nylstroom.

Gezin en nageslacht

Reginald Alphonse trouwde in 1866 met Magdalena Maria Johanna van Emmenes. Bij zijn overlijden had hij vier zoons, waarvan er later twee in de Boerenoorlogen zijn gesneuveld. Een van zijn kleinzoons heette ook Reginald Alphonse (geboren in 1896) en is in de Zuid-Afrikaanse politiek actief geweest.

Reginald Alphonse is de stamvader van de Zuid-Afrikaanse tak van de familie Van Nispen.

Bronnen