Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Onna, Van (Wijnbergen)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh is het boek Van Onna Genealogie Nederland - Duitsland (door Jan van Onna). Van Onna komt op Berghapedia ook voor bij Adresboek 1935, Bakkers, Horeca, Kruideniers, Politiek en Religieuzen.

Raadslid

Gerhardus van Onna (1841-1899) was landbouwer en woonde zijn hele leven te Wijnbergen. Met een Gelders kapkarretje reed hij naar 's-Heerenberg omdat hij raadslid was van Bergh in de periode 1879 tot 1899. In 1894 ontvangt hij een brief van archtect Hendrik Ovink uit Doetinchem over de aanleg van een los- en laadplaats aan de Oude IJssel in Wijnbergen.

In 1892 verscheen bij Sneldrukpers "Van Maastrigt en Verhoeven" te Arnhem een vlugschrift 's-Heerenbergsch recht - De Gasthuisvraag te 's-Heerenberg door X. Op blz 29 staat:

Vele leden van den Raad zijn het gehaspel moede, en denken: waren wij nooit met die zaak begonnen.
Het Raadslid v. O. uit W. heeft in openbare vergadering zijn misnoegen te kennen gegeven en verklaard, dat men de vraag, toen deze bij den Raad van State was, had moeten laten doorgaan. Deze uitspraak verdient eene loffelijke vermelding.

Religieuzen

Café en winkel

Waar nu (2007) een Chinees Restaurant is bij de kerk te Wijnbergen zat eerst Van Onna. De boeren uit de omgeving kwamen met hun dogkarretjes en hun vrouwen naar de kerk. De mannen gingen na de Mis een borreltje drinken (een katsje), dat was een elixer, dat in de oude jenever werd gedaan (een paar druppels). De vrouwen hadden een grote eiermand aan de arm met een ruiten doek er overheen. Ze gaven dan voor de Mis een boodschappenlijstje af voor de kruidenierswaren, die dan door Bernard, Irmien of Cato werden klaargemaakt. Na de Mis kwamen de vrouwen dan bij 'Moetje' koffiedrinken met 'n 'pleske' (koekje) en dan een paar advokaatjes of brandewientjes met suiker en werden de belangrijke gebeurtenissen besproken. De mannen waren aan het biljarten of zaten met opa (overleden in 1935) een boom op te zetten. Fried zorgde voor de bediening. Omdat er in die tijd nogal werd gepruimd, was er op de houten vloer zand gestrooid en stonden een paar bakken met zand aan de kant.

De biljartvereniging die er de thuiswedstrijden speelde, heette De Hoop.

Bakkerij

De bakkerij werd omstreeks 1955 overgenomen door F.X. Koersveld.