Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pastoor Galama Kapelaan Van Rooijen 1942 – 2017: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(2022 verplaatst naar eigen pagina)
 
Regel 5: Regel 5:
  
 
[[Categorie:Literatuur Tweede Wereldoorlog]] [[Categorie:Slachtoffers van repressie]]
 
[[Categorie:Literatuur Tweede Wereldoorlog]] [[Categorie:Slachtoffers van repressie]]
 
 
==Eucharistieviering ter nagedachtenis==
 
 
‎[[Bestand:Dienst voor Pastoor Galama en zijn kapelaans 26 -06-2022.jpg|right|200px]]
 
Op de dertiende zondag door het jaar op zondag 26 juni 2022 was er een eucharistieviering ter nagedachtenis aan pastoor Jan IJsbrands Galama en kapelaan Marinus van Rooijen, beiden overleden in 1942 in het concentratiekamp Dachau en kapelaan Reinier Hegge. Hij overleed in 1976.
 
 
Hoofd celebrant: Dr. Willem Jacobus Kardinaal Eijk Aartsbisschop Utrecht. Concelebrant:  Mr. M.J.A. Oortman Pastoor Parochie H. Gabriel. Diaken Th.H.M.Reuling OFS Diaken Parochie H. Gabriel. Acolieten en misdienaars H. Gabriel. Pancratiuskoor O.L.V. de heer N.A. Jansen. Gabrielkoor de H. Gabriel O.L.V. B. Koolenbrander.
 
 
Bij het verlaten van de dienst heeft de kardinaal de gedachtenis kapel bezocht met de genodigde achter in de kerk en deze gezegend. Hierna was er een tocht na het monument 'de Goede Herder', met het St. Antoniusgilde, Crescendo, jeugdleden van F.C.Bergh in tenue voorheen o.a. MVR waarvan Marinus van Rooijen de naam drager was. Kinderen die de gedichten gaan  voorlezen, Acolieten misdienaars met processiekruis,  de Kardinaal en mede voorgangers, de burgemeester en wethouder, familieleden, legatieraad van Gabriel bestuur en verdere betrokkenen en kerkbezoekers.
 
<Gallery>
 
Bestand:Goede herder krans 26 06 2022.jpg|Pastoor en Kardinaal leggen de krans. Rechts Wouter ten Have ceremoniemeester. Foto M. Schuurman. ‎
 
Bestand:Goede herder krans henk 26 06 2022.jpg|Wethouder H. Groote legt samen met burgemeester  H. de Vries een bloemstuk. Foto M. Schuurman. ‎
 
Bestand:20220626 121759.jpg|Vendelzwaaien door het St. Antoniusgilde.
 
Bestand:20220626 121747.jpg|vendel zwaaien, harmonie Crescendo, genodigden en bezoekers H. Mis.‎
 
Bestand:20220626 121635.jpg|Links bij de boom ceremoniemeester Wouter ten Have en rechts burgemeester Harry de Vries met ambtsketen en wethouder Henk Groote.‎ 
 
 
</gallery>
 
 
{|
 
==Ceremoniemeester Wouter ten Have==
 
[[Bestand:Goede Herder compleet 2022.jpg|right|200px]] 
 
Ceremoniemeester Wouter ten Have gaf aan bij het einde van de dienst aan dat er in november 2022 voor de heren Galama, van Rooijen en Hegge Stolpersteine in de Hofstraat bij de voorheen oude pastorie geplaatst zullen worden. Die door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaalsocialisme te gedenken in het leven zijn geroepen. 's-Heerenberg kent er al twee op de hoek van de Kellenstraaat. Ze zijn gelegd in 2013 voor Ben Straus en zijn vrouw.
 
 
 
|}
 
 
==Bron==
 
 
Parochie Gabriel/St.Pancratius. Boekje Ed te Pas. Foto's Benny en Marcel Schuurman.
 

Huidige versie van 29 jun 2022 om 08:13

Galama Van Rooijen 1942-2017.jpg

Pastoor Galama Kapelaan Van Rooijen 1942–2017, Ter nagedachtenis aan de martelaren is een uitgave van de geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius in 's-Heerenberg/Lengel ter gelegenheid van de 75e herdenking van het overlijden in 1942 van pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen in het concentratiekamp Dachau.

Naast een beschrijving van het lot van pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen, komt ook het lijden van kapelaan Hegge, die de ontberingen overleefde, aan de orde.