Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pollmann, Theodoor Wilhelm

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodoor Wilhelm Pollmann is in 1820 als militair naar Nederland-Indië vertrokken. Hij werd op 5 juli 1802 geboren of gedoopt in 's-Heerenberg als zoon van Hans Theodoor Pollmann en Helena Castanje. Hij komt niet voor in het protestante doopboek van 's-Heerenberg en in het katholieke doopboek ontbreekt de periode van maart 1802 tot juli 1806, zodat er geen doopinschrijving van hem gevonden is.

De opleiding in Harderwijk

Op 22 juli 1820 heeft Pollmann zich vrijwillig aangemeld bij het Algemeen Depot der Landmacht nr. 33 in Harderwijk. Hier werden militairen opgeleid voor dienst in de koloniën, zoals duidelijker blijkt uit de naam Koloniaal Werfdepot, die in 1844 werd ingevoerd. Hij tekende voor een dienstverband van acht jaar met een handgeld van tien gulden en werd onder nummer 9604 ingeschreven in het stamboek van het depot. Zijn rang was fuselier (geweerschutter), zodat hij bestemd was voor de infanterie.

Pollmanns signalement was:

  • Lengte: 5 voet en 2 duim °)
  • Gezicht: lang
  • Voorhoofd: plat
  • Ogen: bruin
  • Neus: ordinair
  • Mond: klein
  • Kin: spits
  • Haar: bruin
  • Wenkbrauwen: bruin
  • Bijzondere kenmerken: geen

°) De gebruikte voet was de Rijnlandse voet van 31,4 cm.
Dit blijkt uit het stamboek van Hermanus Brugmans,
waarin diens lengte zowel in voet, duim en streek als in
el, palm, duim en streep vermeld staat.
Pollmanns lengte was dus ongeveer 1,62 m.

De reis naar Indië

Uit de Bataviasche Courant van 24 maar 1821

Al op 12 augustus, na een opleiding van maar drie weken, vertrok Pollmann aan boord van de Resolutie naar Nederlands-Indië. Het schip vertrok van de rede van Texel. De zeereis voerde langs Kaap de Goede Hoop, want het Suezkanaal bestond nog niet, en zal al gauw een maand of vier geduurd hebben.

Wanneer de Resolutie in Indië is aangekomen, kon niet worden achterhaald, maar dat moet uiterlijk op 20 januari 1821 zijn geweest. Op die dag meldde de Bataviasche Courant dat een schip met die naam voor de rede van Batavia lag. Deze krant meldde hetzelfde op 10 en 24 februari en 3 en 24 maart 1821. Zo te zien heeft de Resolutie een paar maanden door de archipel gevaren alvorens naar Nederland terug te keren.

Zijn dood

Nederland had in 1820 al reguliere troepen in zijn koloniën, maar het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) werd pas in 1830 opgericht. Pollmann leefde toen helaas niet meer. Op 19 december 1827 overleed hij in Djogjakarta, Midden-Java, ruim een half jaar voor het einde van zijn verbintenis. Hij is 25 jaar oud geworden.

Over Pollmanns doodsoorzaak wordt niets vermeld. Hij overleed ten tijde van de Java-oorlog (1825–1830), die vooral op Midden-Java woedde, zodat zijn dood het gevolg kan zijn van oorlogshandelingen. Er is echter een gerede kans dat hij aan een tropische ziekte is bezweken.

Pollmanns KNIL-stamboekgegevens


Bronnen