Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Johan Gerardus

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Reijers, Joannes Gerardus)
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Gerardus Reijers werd op 23 maart 1846 geboren in Beek als zoon van Cornelis Reijers (1812-1885)en Maria Robbers (1814-1858). Hij was een broer van Hendrik en Kobus Reijers.

Hij was molenaar, bakker, landbouwer en herbergier. Een citaat uit de Drie Goden luidt:

Mijn grootvader van moederszijde, gestudeerd voor priester, apotheker, molenaar, bakker, café- en hotelhouder, winkelier (grootgrutter, 1885), koetsier, hostiebakker, echtgenoot en vader, zei altijd: "Variatio delectat [...].

In 1870 trouwde Johan met Johanna Hendrina Roosendaal (1840-1901). Drie meisjes en twee jongens zagen in het gezin het levenslicht. Zijn derde dochter zou later "Meester Vermeulen" huwen.

Van 1893 tot 1916 was hij raadslid in de gemeente Bergh. Hij was de molenaar van de bovenslagwatermolen van 't Peeske. Toen de molen bij tegenvallende exploitatie werd vervangen door de molen in het dorp Beek, bleef hij wel op diverse andere wijzen de opstallen aan 't Peeske exploiteren. Na zijn dood op 30 januari 1924 verhuurde zijn zoon Cornelis de inmiddels tot café omgevormde watermolen aan diverse uitbaters. Ook zij gaven op verschillende manieren invulling aan deze prachtige plek in het Bergherbos, waar velen uit de wijde omgeving van konden genieten.

In 1949 ging het eigendom van 't Peeske over in andere handen.

Johan was ook eigenaar van Hotel-Café de Roos in Beek.

Bronnen