Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reus, Cornelis de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Reus' overlijdensakte, opgemaakt op 6 april 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Cornelis de Reus werd op 20 september 1890 geboren in Den Helder als zoon van Arie de Reus en Bettje Reijnders. Hij woonde in Rotterdam, waar hij op 24 maart 1915 trouwde met Maria Everdina Wegman. Als zijn beroep worden vermeld donkeyman en schipper.

Aan het eind van de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt en naar Kamp Rees afgevoerd. Vandaar werd hij begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar 's-Heerenberg om verpleegd te worden. De meeste van hen werden in het noodziekenhuis in het Patersklooster ondergebracht, maar een aantal werd, direct of na een aantal dagen, opgenomen in het Theresiaziekenhuis. De Reus was een van hen.

Hij overleed op 2 april 1945. Zijn overlijden werd op 6 april aangegeven in de gemeente Bergh door Maria Rosa Zimmerman, een religieuze van het Theresiaziekenhuis. Ook de overlijdens van de dwangarbeiders Van Egmond, De Jongh, Olsthoorn, Spijker en Romijn werden aangegeven door een religieuze van het Theresiaziekenhuis.

Het is niet bekend waar De Reus werd begraven. Zijn naam staat vermeld in Gedenkboek 36 van de Oorlogsgravenstichting. Hierin staan 1.426 namen van slachtoffers in de kampen Amersfoort, Vught, Westerbork, alsmede de namen van diegenen die elders in Nederland zijn omgekomen, maar van wie de plaats van begraven niet bekend is.

Bronnen