Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rexwinkel, Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernard Rexwinkel werd op 3 februari 1916 geboren in Dinxperlo als zoon van Bernard Rexwinkel en Johanna Geertruida Bruggink. Van beroep was hij slagersknecht, en hij woonde sinds 21 juli 1938 op het adres Beek 204.

Als dienstplichtig kanonnier van de lichting 1936 was Rexwinkel tijdens de Duitse inval in mei 1940 ingedeeld bij de 115e Batterij Luchtdoelartillerie (115 Bat Lua), die behoorde tot het 2e Regiment Luchtdoelartillerie. Hij werd op 12 mei bij een luchtaanval door een mitrailleurkogel in de linkerborst dodelijk gewond. De omstandigheden van zijn overlijden zijn niet duidelijk. De batterij stond ten oosten van Leerdam in stelling, maar er zijn op deze dag geen gevechtsmeldingen geregistreerd.

Rexwinkel werd dezelfde dag nog begraven in een militair graf op de algemene begraafplaats in Leerdam. Op 4 juni 1940 werd hij herbegraven in een gemeentegraf op de algemene begraafplaats in Dinxperlo. Op zijn graf lag alleen een bloemtrommel met zijn naam en een bloemenkrans erin. Aangezien Rexwinkel en zijn ouders al voor de oorlog lid waren van de NSB, vond de burgemeester van Dinxperlo het ongewenst dat er een blijvend grafteken in de vorm van een steen geplaatst werd.

Op 7 december 1999 werd Rexwinkel herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in rij 15, graf 10.

Zijn overlijden is pas op 20 december 1940 aangegeven in de gemeente Leerdam. De aangever was G. van Breugel, gemeentesecretaris van Leerdam. Een uittreksel van deze akte is op 23 december 1940 ingeschreven in de gemeente Bergh.

Zijn nagedachtenis

Rexwinkel staat vermeld:

Uit de Graafschapbode van 22 mei 1940
De vermelding van Rexwinkel op blz. 1398 van de
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Rexwinkels graf op het
Militair Ereveld Grebbeberg


Andere artilleristen

Bronnen