Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Roodschild, Mendel: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bestand:Geboorteakte Mendel Roodschild 1812.jpg|thumb|right|600px|<center>'''De geboorteakte van Mendel Roodschild<br>De akte is in het Frans opgesteld. Meijer Si...')
 
k (Bronnen)
 
Regel 14: Regel 14:
 
In [[1817]] verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar [[Zutphen]]. Over zijn leven daar zijn geen gegevens voorhanden. Hij overleed in Zutphen op 1 mei [[1884]], 72 jaar oud.
 
In [[1817]] verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar [[Zutphen]]. Over zijn leven daar zijn geen gegevens voorhanden. Hij overleed in Zutphen op 1 mei [[1884]], 72 jaar oud.
  
== Bronnen ==
+
== Bron ==
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
  
 
  [[Categorie:Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg]]
 
  [[Categorie:Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg]]

Huidige versie van 1 okt 2021 om 12:32

De geboorteakte van Mendel Roodschild
De akte is in het Frans opgesteld. Meijer Simons heeft in Hebreeuws schrift getekend.

Mendel Roodschild werd op 19 november 1812 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Salomon Roodschild en Eva de Jong.

Hij werd geboren in de periode van 1810 tot 1813, toen ons land ingelijfd was bij Frankrijk en de ambtstaal Frans was. In die tijd werd de burgerlijk stand ingevoerd, die in de Commune de 's-Heerenberg aldus van januari 1812 tot november 1813 in het Frans werd gevoerd. De tekst van Mendels geboorteakte is handgeschreven door François de Both, maire, officier de l'État Civil de la Commune de 's-Heerenberg, Canton de 's-Heerenberg, Département de l'Yssel Supérieur.

De wet schreef blijkbaar voor dat de pasgeborene aan de ambtenaar getoond werd, want er staat dat Salomon Roodschild a presenté un enfant du sexe de Masculin né le dix-neuf de Novembre – heeft voorgesteld een kind van het mannelijk geslacht geboren op 19 november. Bij de woordkeuze van de vertaling is de geboorteakte van Mendels broer Alexander gevolgd, die in 1815 werd geboren, toen Nederland weer onafhankelijk was.

Als getuigen waren meegekomen Abraham Marcus en Meijer Simons. Bij de handtekeningen onder de geboorteakte valt op dat die van Abraham Marcus in Latijns schrift is geschreven, maar die van Meijer Simons in Hebreeuws schrift: מאייר סימונס. Pleegde Meijer met zijn handtekening een verzetsdaad tegen de Franse overheersing? De handtekening van vader Salomon is zo'n hanepoot dat het zowel Latijns als Hebreeuws schrift kan zijn.

Zijn ouders hadden een huis in de Kellenstraat. Zijn vader was in die tijd "kerkmeester" van de synagoge.

Mendel wordt als Letje genoemd in de namenlijst van 1813 betreffende de Joodsche Bevolking van Gelderland, samen met zijn vader en zijn broer Emanuel.

In 1817 verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar Zutphen. Over zijn leven daar zijn geen gegevens voorhanden. Hij overleed in Zutphen op 1 mei 1884, 72 jaar oud.

Bron