Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schuurman, Wilhelmus Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit De Graafschapbode van 23 juni 1914: Willem is Schutterskoning.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Willem Schuurman (Didam)
‎ ‎

Wilhelmus Theodorus (Willem) Schuurman werd op 14 juni 1886 geboren te 's-Heerenberg als zoon van Jan Schuurman en Hendrina Engelen. Hij was een broer van G.W. Schuurman, alias De Snor. Hij trouwde te 's-Heerenberg op 4 juni 1917 met Elisabeth Antonia Markhorst, van beroep vroedvrouw. Het paar kreeg twee dochters, Lenie en Diny.

Wilem Schuurman heeft een aantal jaren de Sociëteit De Vriendschap in 's-Heerenberg gepacht. Hij was was lid van de gymnastiekvereniging Tabor. Van beroep was hij schilder.

Het gezin Schuurman vestigde zich in Didam en heeft in de Tweede Wereldoorlog allerlei formulieren en Ausweise vervalst. Ook het verzet in Bergh heeft van deze vervalsingen gebruik gemaakt.

In de winter van 1945 is het gezin Schuurman met nog een aantal mensen door de Duitsers opgepakt, maar enige tijd later weer vrijgelaten. De Duitsers hadden hun hele huis doorzocht, maar niets belastends kunnen vinden omdat ze niet onder het bed in de woonkamer hadden durven kijken. Daar had bij de inval dochter Lenie met geelzucht gelegen. De Duitsers waren veel te bang voor besmettelijke ziekten, en dat heeft de Schuurmans gered. Onder het bed bevond zich namelijk een luik, waaronder alle spullen lagen voor het maken van valse papieren. De valse papieren die de Schuurmans nog in huis hadden, hebben ze bij hun terugkeer door de wc gespoeld of opgegeten.

Met het maken van vervalsingen was het toen gebeurd, en ook kon het huis niet meer fungeren als verzamelpunt van spionagegegevens over Duitse troepenverplaatsingen en dergelijke. Maar het was al februari of maart 1945, dus achteraf gezien heeft dit geen grote rol meer gespeeld.

Schuurman overleed op 10 augustus 1951, 65 jaar oud, in Didam aan de gevolgen van een tragisch ongeval. Bij het schoonmaken van een dakgoot van het Didamse klooster van de zusters van Pius X was hij van de ladder gevallen. Zijn vrouw overleed op 25 september 1964 in Doetinchem.

Bronnen