Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Span, Lambertus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lambertus Bernardus Span werd geboren op 29 juli 1909 in de voormalige gemeente Wehl als zoon van Bernardus Hermanus Span en Berendina Johanna Polman. Hij trouwde op 11 februari 1939 in het gemeentehuis van 's-Heerenberg met Maria Johanna Aleida Jansen en ging met zijn echtgenote in Stokkum wonen.

Voor de oorlog was Span lid van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 was hij dienstplichtig soldaat bij de 2e compagnie van het 2e bataljon van het 8e Regiment Infanterie (2-II-8 RI). Bij dit regiment, dat op en bij de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Twee andere gesneuvelde Berghse militairen dienden eveneens bij dit regiment, te weten korporaal Van Til en soldaat Hermsen.

De compagnie van Span lag in het veld onmiddellijk ten noorden van de Grebbeberg. Zijn sectie was op 12 mei van de Grift teruggetrokken en in de stellingen G 28 en G 29 aan de Levendaalsesteeg terechtgekomen. Hier werden zij op 13 mei omsingeld en ondanks hun overgave door de Duitsers doodgeschoten. De lichamen van Span en zeven andere gesneuvelde militairen werden op 18 mei achter de stelling gevonden vlak bij het riviertje de Grift. Zij werden dezelfde dag op het Ereveld begraven.

Span rust op het Militair Ereveld Grebbeberg in rij 6, graf 11. Hij staat vermeld op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg en in de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Zijn overlijden is op 6 november 1940 aangegeven in de gemeente Rhenen door G. Smit, een Rhenense timmerman die enkele weken later ook het overlijden van soldaat Hermsen zou aangegeven. Een uittreksel uit deze akte werd op 30 november 1940 ingeschreven in de gemeente Bergh.

Uit de Graafschapbode van 31 mei 1940
Klik voor een vergroting
De vermelding van Span op blz. 1418 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Per abuis is er een x aan zijn naam toegevoegd.
Spans graf op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Foto Stichting De Greb


Andere militairen van 8 RI

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.


Bronnen